Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Небесни пратеници ли са птиците?

Снимка: pomorie.bg

"Пти­ци­те - не­бес­ни пра­те­ни­ци или как­во?" - така се казва пътуващата изложба на Историческия музей на Поморие, която представя мистичното и традициите, свързани с представите за птиците от древността до наши дни.

От началото на ноември до месец март 2022 г., изложбата гостува на Ка­мен­ната за­ла на Ка­мен­ната за­ла на Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” в Балчик, като вече предизвиква небивал интерес сред многобройната публика. В центъра на изложбената зала е разположена шатра, включен е и шамански костюм с корона от паунови пера, който всеки желаещ може да облече.

В древността птиците били възприемани като водачи на човешките души в отвъдното. Посетителите могат да видят естествено мумифицирана т.нар. Малка птичка с масивна човка,открита в Козарева могила от V хилядолетие пр. Хр. в община Поморие, или пък реплики на керамични петлета, намерени при разкопки на некропол от V-IV век пр. Хр. в Аполония /днешен Созопол/, както и други мистични находки, свързани с възприятието на птиците по нашите земи.

В изложбата участва и Природонаучният музей в град Бургас, който се включва с препарирани птици.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15