Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Небесни пратеници ли са птиците?

Снимка: pomorie.bg

"Пти­ци­те - не­бес­ни пра­те­ни­ци или как­во?" - така се казва пътуващата изложба на Историческия музей на Поморие, която представя мистичното и традициите, свързани с представите за птиците от древността до наши дни.

От началото на ноември до месец март 2022 г., изложбата гостува на Ка­мен­ната за­ла на Ка­мен­ната за­ла на Архитектурно-парковия комплекс “Дворецът” в Балчик, като вече предизвиква небивал интерес сред многобройната публика. В центъра на изложбената зала е разположена шатра, включен е и шамански костюм с корона от паунови пера, който всеки желаещ може да облече.

В древността птиците били възприемани като водачи на човешките души в отвъдното. Посетителите могат да видят естествено мумифицирана т.нар. Малка птичка с масивна човка,открита в Козарева могила от V хилядолетие пр. Хр. в община Поморие, или пък реплики на керамични петлета, намерени при разкопки на некропол от V-IV век пр. Хр. в Аполония /днешен Созопол/, както и други мистични находки, свързани с възприятието на птиците по нашите земи.

В изложбата участва и Природонаучният музей в град Бургас, който се включва с препарирани птици.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Започва "One Dance Week" в Пловдив – гостуват световни звезди на съвременния танц

Малко съвременни културни прояви у нас устояват на турбулентните политически, икономически и социални промени и бележат дълголетие в своето съществуване. Сред тях се оказа най-големият международен фестивал за съвременен танц в България "One Dance..

публикувано на 13.05.22 в 09:35

Гръцки илюстратор рисува графити в Националната галерия "Квадрат 500"

В скулптурната градина на Националната галерия "Квадрат 500" в София, около работите на едни от най-големите български майстори на изящното изкуство като Павел Койчев, Крум Дамянов и Велислав Минеков, точно в този момент се ражда творба на..

публикувано на 12.05.22 в 14:13

Стратос Калафатис ще открие в София изложбата си "Атон: Цветове на вярата"

Изложбата "Атон: Цветове на вярата" на Стратос Калафатис ще бъде открита в софийската галерия "Синтезис" на 12 май и може да бъде видяна до 16 юли. Гръцкият фотограф посвещава години от живота си на изследването и опознаването на Атон – манастирите,..

публикувано на 05.05.22 в 16:23