Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Чехия вече има избирателни секции в осем големи града

Защо обаче не гласува този, който за малко се завръща в родината? – пита Ирена Ангелова

Снимка: архив

Предизборната кампания по организация на изборите в Чехия е протекла много по-организирано от изборите през април, когато единствената секция за гласуване беше в посолството ни в Прага. Прогресът в провеждане на изборите за българите там през тази година е голям. Днес в Чехия се гласува в 8 населени места - в Прага, Пилзен, Ихлава, Млада Болеслав, Бърно, Пардубице, Либерец и Хоржовице. Това ни съобщи Ирена Ангелова, която от дълги години живее в Чехия, но днешният вот я заварва в България, където се е прибрала по семейни причини. За нея това се е оказало препятствие да упражни правото си на глас в родината.

„В Прага са 2 секции, гласува се машинно, а в останалите градове е с бюлетини, защото там са около 100 човека в секция, като най-малка е секцията в Хоржовице. Но навсякъде вотът минава спокойно, дори и тези, които гласуват за пръв път с машина не са имали никакви проблеми, споделиха по телефона мои познати изборни доброволци. Но при мен специално се получи нещо неприятно в деня на вота. Аз трябваше да се върна по спешност от Чехия и днес отидох да гласувам в града, в който живея в България. Но дойде секретарката на общината и ми каза, че след като съм по адрес регистрирана в Чехия, а не тук, аз нямам право да гласувам. Тръгнах си много разочарована, защото отдавна участвам активно на изборите в Чехия, а сега не мога да гласувам. Оказва се, че мога да гласувам в която и да е изборна секция в Чехия, но в България- не. Тук мога да гласувам само в една изборна секция – по местоживеене.“

Именно невъзможността да упражни правото си на глас днес подтиква Ирена Ангелова да мисли за възможни промени в Изборния закон.

„Просто да отпадне това недоразумение защото на всеки може да се наложи да отсъства от адресната си регистрация – и в България хората пътуват в неделния ден. Нека, когато имат желание у хората да гласуват, да им се дава такава възможност. Мен днес ме търсиха и в забранителния формуляр и накрая ми казаха, че няма как да ми помогнат, за да гласувам. Изключително съм разочарована от това. Аз познавам примери от хора, които работят с камиони в чужбина и на предишни избори са били на път. Отседнали са в някой град в чужбина и там са успели да гласуват, а аз сега идвам в България и не мога да пусна своя вот в родината. Това трябва да се промени.“

Още от категорията

Българите в Лас Вегас почетоха 24 май с песни, танци и …. художествена гимнастика

Българите в Лас Вегас организираха истински фестивал по повод 24 май и изразиха своята надежда подобни прояви и настроението, което те носят, да станат все по-чести в тяхната "малка България".  “Беше един много дълъг, хубав и динамичен ден“..

публикувано на 23.05.22 в 16:26

Остава ниско нивото на средствата изпращани от емигрантите

Изпращаните от българската диаспора пари до близки и роднини в България намаляват. През март 2022 г. сънародниците ни в чужбина са изпратили само 14,9 млн. евро, сочи Българската народна банка. Сумата е почти равна на тази от март 2021 г. Но е над 7 пъти..

публикувано на 23.05.22 в 13:44

Проведоха първи български парад в Чикаго, посветен на 24 май

10 неделни училища от района на Чикаго, 20 културно-просветни организации, учители и ученици от българските училища от Индианаполис, щата Индиана, деца и възрастни в национални костюми с български знамена, цветя и празнично настроение. Така протече..

публикувано на 23.05.22 в 11:01