Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Чехия вече има избирателни секции в осем големи града

Защо обаче не гласува този, който за малко се завръща в родината? – пита Ирена Ангелова

Снимка: архив

Предизборната кампания по организация на изборите в Чехия е протекла много по-организирано от изборите през април, когато единствената секция за гласуване беше в посолството ни в Прага. Прогресът в провеждане на изборите за българите там през тази година е голям. Днес в Чехия се гласува в 8 населени места - в Прага, Пилзен, Ихлава, Млада Болеслав, Бърно, Пардубице, Либерец и Хоржовице. Това ни съобщи Ирена Ангелова, която от дълги години живее в Чехия, но днешният вот я заварва в България, където се е прибрала по семейни причини. За нея това се е оказало препятствие да упражни правото си на глас в родината.

„В Прага са 2 секции, гласува се машинно, а в останалите градове е с бюлетини, защото там са около 100 човека в секция, като най-малка е секцията в Хоржовице. Но навсякъде вотът минава спокойно, дори и тези, които гласуват за пръв път с машина не са имали никакви проблеми, споделиха по телефона мои познати изборни доброволци. Но при мен специално се получи нещо неприятно в деня на вота. Аз трябваше да се върна по спешност от Чехия и днес отидох да гласувам в града, в който живея в България. Но дойде секретарката на общината и ми каза, че след като съм по адрес регистрирана в Чехия, а не тук, аз нямам право да гласувам. Тръгнах си много разочарована, защото отдавна участвам активно на изборите в Чехия, а сега не мога да гласувам. Оказва се, че мога да гласувам в която и да е изборна секция в Чехия, но в България- не. Тук мога да гласувам само в една изборна секция – по местоживеене.“

Именно невъзможността да упражни правото си на глас днес подтиква Ирена Ангелова да мисли за възможни промени в Изборния закон.

„Просто да отпадне това недоразумение защото на всеки може да се наложи да отсъства от адресната си регистрация – и в България хората пътуват в неделния ден. Нека, когато имат желание у хората да гласуват, да им се дава такава възможност. Мен днес ме търсиха и в забранителния формуляр и накрая ми казаха, че няма как да ми помогнат, за да гласувам. Изключително съм разочарована от това. Аз познавам примери от хора, които работят с камиони в чужбина и на предишни избори са били на път. Отседнали са в някой град в чужбина и там са успели да гласуват, а аз сега идвам в България и не мога да пусна своя вот в родината. Това трябва да се промени.“

Още от категорията

На 6 май в Северна Македония отдадоха почит на загиналите български воини

Денят на храбростта - 6 май беше отбелязан и в "Българския военен мемориал" край Ново село, в близо до Струмица. Това е едно от 471-о български военни гробища на територията на днешна Република Северна Македония, където са погребани загиналите в..

публикувано на 06.05.22 в 15:30

Мария, етническа българка от Чушмелий: Животът за нас спря

Войната е лошо нещо. Оставя след себе си разрушени градове, разбити човешки съдби и много мъка. Конфликтът в Украйна, който зрееше отдавна и въпреки това ни изненада, с кръвта на невинните жертви породи вълна от съпричастност и свърза с невидими нишки..

публикувано на 03.05.22 в 12:10
Димитър Боримечков

Бесарабският поет Димитър Боримечков: Родината е там, където е душата

Българската следа в Молдова е от преди повече от 200 години. По време на османското робство много българи търсят спасение извън пределите на родината си и мнозина от тях намират убежище в Бесарабия. Такъв е случаят и с рода на Димитър Боримечков – поет,..

публикувано на 30.04.22 в 08:55