Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чехия вече има избирателни секции в осем големи града

Защо обаче не гласува този, който за малко се завръща в родината? – пита Ирена Ангелова

Снимка: архив

Предизборната кампания по организация на изборите в Чехия е протекла много по-организирано от изборите през април, когато единствената секция за гласуване беше в посолството ни в Прага. Прогресът в провеждане на изборите за българите там през тази година е голям. Днес в Чехия се гласува в 8 населени места - в Прага, Пилзен, Ихлава, Млада Болеслав, Бърно, Пардубице, Либерец и Хоржовице. Това ни съобщи Ирена Ангелова, която от дълги години живее в Чехия, но днешният вот я заварва в България, където се е прибрала по семейни причини. За нея това се е оказало препятствие да упражни правото си на глас в родината.

„В Прага са 2 секции, гласува се машинно, а в останалите градове е с бюлетини, защото там са около 100 човека в секция, като най-малка е секцията в Хоржовице. Но навсякъде вотът минава спокойно, дори и тези, които гласуват за пръв път с машина не са имали никакви проблеми, споделиха по телефона мои познати изборни доброволци. Но при мен специално се получи нещо неприятно в деня на вота. Аз трябваше да се върна по спешност от Чехия и днес отидох да гласувам в града, в който живея в България. Но дойде секретарката на общината и ми каза, че след като съм по адрес регистрирана в Чехия, а не тук, аз нямам право да гласувам. Тръгнах си много разочарована, защото отдавна участвам активно на изборите в Чехия, а сега не мога да гласувам. Оказва се, че мога да гласувам в която и да е изборна секция в Чехия, но в България- не. Тук мога да гласувам само в една изборна секция – по местоживеене.“

Именно невъзможността да упражни правото си на глас днес подтиква Ирена Ангелова да мисли за възможни промени в Изборния закон.

„Просто да отпадне това недоразумение защото на всеки може да се наложи да отсъства от адресната си регистрация – и в България хората пътуват в неделния ден. Нека, когато имат желание у хората да гласуват, да им се дава такава възможност. Мен днес ме търсиха и в забранителния формуляр и накрая ми казаха, че няма как да ми помогнат, за да гласувам. Изключително съм разочарована от това. Аз познавам примери от хора, които работят с камиони в чужбина и на предишни избори са били на път. Отседнали са в някой град в чужбина и там са успели да гласуват, а аз сега идвам в България и не мога да пусна своя вот в родината. Това трябва да се промени.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: FB/Салон за българска култура и духовност

Българската естрада от 60-те и 70-те години звучи в Чикаго

Знаете ли какво е общото между Лили Иванова, Васил Найденов, Йорданка Христова, Богдана Карадочева, група "Диана експрес"? Всички тези знакови за страната ни изпълнители започват своя професионален път през 60-те и 70-те години на XX век и бележат..

публикувано на 12.04.24 в 12:15

Българската общност в Ню Йорк посреща писателя Тодор Костадинов

Тази вечер, от 18:30 ч.местно време, българската общност в Ню Йорк ще има възможност да се срещне с писателя Тодор Костадинов, автор на книгите "Анти-некролози. Разкази против забравата" и "Трите начина на Мариана. Пловдивски разкази".  "Авторът е..

публикувано на 12.04.24 в 09:05

Магията на българските шевици завладя консулството ни в Ню Йорк

Модно ревю на дрехи с народни мотиви, дело на варненската дизайнерка Мая Неделчева се състоя в Генералното консулство на България в Ню Йорк. Елегантната колекция е била представена от танцьорите на ансамбъл Gorana Dance, научаваме от публикация на..

публикувано на 10.04.24 в 22:10