Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По-ниска от очакваната избирателна активност в Босилеград

Босилеград
Снимка: архив

196 български граждани упражниха правото си на вот в секцията в Босилеград. Най-много гласове получават ГЕРБ-СДС в избора за народни представители, а за президент и вицепрезидент президентската двойка Анастас Герджиков - Невяна Митева. На изборите за народни представители за ГЕРБ-СДС са подадени 97 гласа, следва Демократична България с 16, Иима такъв народ - 15, Продължаване на промяната с 12 и останалите сили имат под 8 гласа за всяка партия или коалиция.

Очакванията бяха около 300 българи да гласуват в секцията в Културно-информационния център в Босилеград. Но според директорът на центъра Иван Николов, границата фактически е затворена за български граждани. Те не могат да се върнат обратно, защото пак ще им трябва PCR, който трябва да се направи в Сърбия, а той в Босилеградско е много скъп и много труден за вадене.

Още от категорията

Българите гагаузи чакат с години да получат българско гражданство

Разпръснати в чужди земи след въстания, войни и прекрояване на граници, историческите ни общности все още пазят живо българското си самосъзнание посредством съхраняването на езика, предаването на родовите спомени и почитането на традициите. И все така..

публикувано на 28.04.22 в 13:55
Сградата на Украино-българския лицей в Приморск

Студенти от българската диаспора в Украйна не могат да дойдат в България

Учебната година според местните административни разпоредби на Запорожка област в Украйна приключва на 2 май. Но в момента учебен процес няма и е под въпрос издаването на документи за завършена учебна година. Това може да се отрази на приема на студенти от..

публикувано на 28.04.22 в 12:10

Парад на България организира Генералното ни консулство в Чикаго

Генералното консулство на България в Чикаго и кметството на Елк Гроув Вилидж организират първи Парад на България по случай 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, предаде БТА...

публикувано на 27.04.22 в 18:20