Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По-ниска от очакваната избирателна активност в Босилеград

Босилеград
Снимка: архив

196 български граждани упражниха правото си на вот в секцията в Босилеград. Най-много гласове получават ГЕРБ-СДС в избора за народни представители, а за президент и вицепрезидент президентската двойка Анастас Герджиков - Невяна Митева. На изборите за народни представители за ГЕРБ-СДС са подадени 97 гласа, следва Демократична България с 16, Иима такъв народ - 15, Продължаване на промяната с 12 и останалите сили имат под 8 гласа за всяка партия или коалиция.

Очакванията бяха около 300 българи да гласуват в секцията в Културно-информационния център в Босилеград. Но според директорът на центъра Иван Николов, границата фактически е затворена за български граждани. Те не могат да се върнат обратно, защото пак ще им трябва PCR, който трябва да се направи в Сърбия, а той в Босилеградско е много скъп и много труден за вадене.

Още от категорията

"Не на войната" призовава Великденският фестивал в Босилеград

Участници, приятели и гости от Молдова, Северна Македония, Сърбия и България очакват превърналият се в традиция за Западните покрайнини Международен детски Великденски фестивал в Босилеград. От своето начало през 1994 година насам форумът няма..

публикувано на 22.04.22 в 10:15

Пъстър Великден подготвят българчетата зад граница

Малките пръстчета на децата от предучилищната група на Българското училище "Паисий Хилендарски" в Париж сътвориха прекрасни великденски яйца. "Това е техният Великденски поздрав към семействата, които вече празнуваха Светлия празник! Това е..

публикувано на 21.04.22 в 17:05

Българите в Молдова се надяват европейското бъдеще на страната да помогне за съхраняване на традициите им

Как европейската перспектива на Молдова ще допринесе за съхранението на българските традиции в заселения предимно с етнически българи район Тараклия – различни гледни точки изразиха участниците в конференцията "Български гласове за Европа",..

публикувано на 19.04.22 в 16:53