Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изкореняване на корупцията е основен мотив за вота сред българите в Америка

Кубрат Пулев е гласувал при сънародниците ни в Лас Вегас

4
Кубрат Пулев със собствениците на българския ресторант, където се проведоха изборите в Лас Вегас
Снимка: Мария Самичкова

Българите в САЩ имаха възможност да упражнят правото си на глас в 55 избирателни секции. Машинно гласуване имаше в осем от тях - в столицата Вашингтон, Ню Йорк, Атланта, Сиатъл, в района на Чикаго и Лас Вегас.

Междинните данни от вота в Америка показват, че на изборите „2 в 1“ са се отзовали повече българи, отколкото през юли, но дори и повече, отколкото през април, когато бе отбелязана рекордна активност. При огромния интерес през пролетта, по данни на ЦИК, общият брой на намерените в избирателната кутия действителни гласове е бил над десет хиляди, или около 3,5% от българската общност в САЩ, припомня кореспондентът на БНР във Вашингтон Младен Петков, позовавайки се на неофициалните данни на МВнР. През юли в САЩ за български парламент са гласували малко над 8900 души. 


За съпоставима с юлската избирателна активност в секцията в Лас Вегас съобщи за Радио България Мария Самичкова. Там правото си на вот са упражнили около 600 българи при българска диаспора между 8000 и 10 000 души. „Активността е ниска. Много от хората тук работят на различен график - това е град с ритъм 24/7”, уточни сънародничката ни, която от години живее в Америка и отговаря за връзките с обществеността на българите в Невада. Тя съобщи още, че в следобедните часове на изборния ден в тяхната изборна секция е гласувал Кубрат Пулев. Българският боксьор е в Щатите за участие в специална гала, на която ще премери сили срещу ММА боеца и бивш шампион на UFC Витор Белфорт.


Справяне с корупцията в България – това е основният мотив, извел сънародниците ни отвъд океана до урните. „Хората искат да гласуват за нещо ново и различно, но от дълго време не съм виждал смислена кампания“, казва Петьо Терзиев, член на изборната комисия. „От години участвам в избори тук и досега не сме имали проблеми с нарушения в изборния ден“, коментира българинът:

„Проблеми с машините нямаме. За втори път при нас се гласува машинно и нещата са много улеснени – няма грешки, няма невалидни бюлетини. Виждам в по-младите хора светлина в тунела и се надявам страната ни да тръгне по правилен път, за да може повече българи да се завърнем в България. Не всички българи в чужбина гласуват, но тези, които го правят, искат да променят нещо в родината. Затова и участваме на изборите като доброволци - отделяме от нашето време, защото искаме нещо да се промени. Това е, което ние можем да дадем за общността. Благодарен съм на всички, които участват не само в нашата комисия, а и навсякъде в изборните комисии извън България, защото го правят за всички българи в страната и извън нея.“

Ина Василева е гласувала за президент и Народно събрание, тъй като желае чрез вота си да спомогне за подобряване на ситуацията в България. Казва, че е имало някои смислени политически послания, които са стигнали до нея като избирател, но други определя като „цирк“, базиран на клевети.

„Не очаквам бърза и внезапна промяна, но очаквам корупцията да бъде ограничена и спряна. Също така очаквам на моите родители и по-възрастните хора в страната да им бъде осигурен по-добър начин на живот, по-високи пенсии и по-достойни старини. Виждам нови лица в българската политика, които биха могли да постигнат това. Затова дойдох да гласувам за пореден път. Надявам се тези лица да останат верни на себе си и да се борят срещу корупцията и неправдите. Мисля, че българите в чужбина трябва да гласуваме, защото голяма част от нас са напуснали България не по собствено желание, а принудени от икономическата среда, какъвто е случаят с мен. И като хора, които се надяваме да се върнем и да си харчим пенсиите впоследствие в България, имаме право да гласуваме за посоката, в която България ще се развива в бъдеще.“

Интервюта: Мария Самичкова, Лас Вегас

Съставил: Елена Каркаланова

Галерия

Още от категорията

Антоанета Цонева

Ликвидирането на корупцията в институциите е едно от условията за завръщане на емигрантите у нас

Държавните политики към българите зад граница са във фокуса на специална парламентарна комисия. В 47-то Народно събрание тя се оглавява от Антоанета Цонева. Народният представител от коалиция „Демократична България“ е съосновател на..

публикувано на 17.01.22 в 13:29

Без такси за обучение за студентите от българските диаспори

Правителството увеличи двойно от 150 на 300 броят на годишно субсидираните от България места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища. Необходимите средства за държавните университети за допълнителните места са в..

публикувано на 12.01.22 в 13:36

Рангел Васев – от Бундестага до успешен бизнес в целия свят

Музиката е част от ежедневието на всеки. За едни, тя е просто фон, на който преминава денят им. Други обаче, превръщат слушането ѝ в своеобразен ритуал – всеки елемент от него е важен, за да се осъществи перфектната симбиоза между атмосферата в..

публикувано на 03.01.22 в 11:10
Подкасти от БНР