Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкореняване на корупцията е основен мотив за вота сред българите в Америка

Кубрат Пулев е гласувал при сънародниците ни в Лас Вегас

4
Кубрат Пулев със собствениците на българския ресторант, където се проведоха изборите в Лас Вегас
Снимка: Мария Самичкова

Българите в САЩ имаха възможност да упражнят правото си на глас в 55 избирателни секции. Машинно гласуване имаше в осем от тях - в столицата Вашингтон, Ню Йорк, Атланта, Сиатъл, в района на Чикаго и Лас Вегас.

Междинните данни от вота в Америка показват, че на изборите „2 в 1“ са се отзовали повече българи, отколкото през юли, но дори и повече, отколкото през април, когато бе отбелязана рекордна активност. При огромния интерес през пролетта, по данни на ЦИК, общият брой на намерените в избирателната кутия действителни гласове е бил над десет хиляди, или около 3,5% от българската общност в САЩ, припомня кореспондентът на БНР във Вашингтон Младен Петков, позовавайки се на неофициалните данни на МВнР. През юли в САЩ за български парламент са гласували малко над 8900 души. 


За съпоставима с юлската избирателна активност в секцията в Лас Вегас съобщи за Радио България Мария Самичкова. Там правото си на вот са упражнили около 600 българи при българска диаспора между 8000 и 10 000 души. „Активността е ниска. Много от хората тук работят на различен график - това е град с ритъм 24/7”, уточни сънародничката ни, която от години живее в Америка и отговаря за връзките с обществеността на българите в Невада. Тя съобщи още, че в следобедните часове на изборния ден в тяхната изборна секция е гласувал Кубрат Пулев. Българският боксьор е в Щатите за участие в специална гала, на която ще премери сили срещу ММА боеца и бивш шампион на UFC Витор Белфорт.


Справяне с корупцията в България – това е основният мотив, извел сънародниците ни отвъд океана до урните. „Хората искат да гласуват за нещо ново и различно, но от дълго време не съм виждал смислена кампания“, казва Петьо Терзиев, член на изборната комисия. „От години участвам в избори тук и досега не сме имали проблеми с нарушения в изборния ден“, коментира българинът:

„Проблеми с машините нямаме. За втори път при нас се гласува машинно и нещата са много улеснени – няма грешки, няма невалидни бюлетини. Виждам в по-младите хора светлина в тунела и се надявам страната ни да тръгне по правилен път, за да може повече българи да се завърнем в България. Не всички българи в чужбина гласуват, но тези, които го правят, искат да променят нещо в родината. Затова и участваме на изборите като доброволци - отделяме от нашето време, защото искаме нещо да се промени. Това е, което ние можем да дадем за общността. Благодарен съм на всички, които участват не само в нашата комисия, а и навсякъде в изборните комисии извън България, защото го правят за всички българи в страната и извън нея.“

Ина Василева е гласувала за президент и Народно събрание, тъй като желае чрез вота си да спомогне за подобряване на ситуацията в България. Казва, че е имало някои смислени политически послания, които са стигнали до нея като избирател, но други определя като „цирк“, базиран на клевети.

„Не очаквам бърза и внезапна промяна, но очаквам корупцията да бъде ограничена и спряна. Също така очаквам на моите родители и по-възрастните хора в страната да им бъде осигурен по-добър начин на живот, по-високи пенсии и по-достойни старини. Виждам нови лица в българската политика, които биха могли да постигнат това. Затова дойдох да гласувам за пореден път. Надявам се тези лица да останат верни на себе си и да се борят срещу корупцията и неправдите. Мисля, че българите в чужбина трябва да гласуваме, защото голяма част от нас са напуснали България не по собствено желание, а принудени от икономическата среда, какъвто е случаят с мен. И като хора, които се надяваме да се върнем и да си харчим пенсиите впоследствие в България, имаме право да гласуваме за посоката, в която България ще се развива в бъдеще.“

Интервюта: Мария Самичкова, Лас Вегас

Съставил: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия...

публикувано на 18.04.24 в 17:26

Йорданка Христова ще бъде гост на третия Парад на България в Чикаго

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще е специален гост на третия Парад на България в Чикаго по случай 24 май, съобщи bgvoice. Парадът събира на едно място всички български училища, фолклорни и танцови състави, културни..

публикувано на 17.04.24 в 22:05

Българка е бизнес журналист на годината в Австрия

Българката Марина Делчева-Гланчниг получи наградата "Милан Фрюхбауер", заедно с което и титлата "Бизнес журналист на годината" в Австрия. Сънародничката ни е първият носител на специалната награда, информира блогът на българите в Австрия "Меланж..

публикувано на 17.04.24 в 15:18