Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радио България попита:

Защо да гласуваме и какви качества трябва да притежава президентът?

Вижте отговорите в анкета сред наши сънародници в чужбина

Снимка: president.bg

Часове ни делят от момента, в който ще научим името на новия държавен глава на България за следващите 5 години. След редовните парламентарни избори на 4 април, заживяхме в една постоянна предизборна кампания, която завладя ежедневието у нас и зад граница. Затова и основният мотив на българите да гласуват днес е надеждата за по-дълготрайна стабилност. Именно в личността на президента те търсят гарант за нея, тъй като негово задължение по Конституция е да бъде обединител във времена на социална и политическа несигурност.

Радио България попита сънародници зад граница, кои са качествата, които трябва да притежава един достоен за поста кандидат за държавен глава и с какви очаквания натоварват неговата личност.

Гласуваме за честен президент, който може да представлява България в чужбина – посочва Антонина Делчева. – Интелигентен човек, владеещ езици, да умее да приема критики и промени. България трябва да премине през дълбоки реформи и промени, тъй като не е възможно да продължи да съществува по настоящия модел“ – убедена е сънародничката ни, която живее в Лондон.

Тя признава, че именно тази осъзната необходимост, я кара да гласува както през април, когато го прави за първи път в живота си, така и на изминалите преди седмица избори „2 в 1“ и балотажа днес.

Маргарита Такач, избрала Германия за свой дом, заедно със семейството си, отбелязва, че макар да изглежда силно представителна, институцията на президента има ключови за страната правомощия. Сред тях са възможността да одобрява някои от назначенията в съдебната власт, да упражнява контрол в някои от регулаторните органи, чрез свои назначения там, както и последната дума при приемането на промени в законодателната уредба. Сънародничката ни изрази надежда, че макар досега за държавен глава да е избиран винаги мъж, до следващите президентски избори обществото ще е готово да подкрепи и жена като титуляр на „Дондуков“ 2.

„Няма законови пречки президент на България да бъде и дама. Такива в тази кампания не отсъстваха, но се явиха основно като кандидати за вицепрезидент. Силно се надявам до следващите президентски избори, да сме достатъчно узрели като общество, за да видим и жени кандидати за президентския стол, предложени или подкрепени от водещите партии и коалиции.“

А очакванията към президента са универсални, независимо от пола и годината, в която се провежда изборът.

Президентът трябва да е човек с интегритет, устойчива ценностна система и висок морал, гарант, за които, следва да бъде неговото минало – продължава разсъжденията си Маргарита. – Той трябва да е авторитет, вдъхващ доверие и уважение у хората, да умее да комуникира посланията си достъпно и разбираемо и да има смелостта да застава зад непопулярни решения, които са в интерес на нацията. Надявам се новият български президент да има принципни позиции по външнополитически въпроси, без да демонстрира зависимости. Очаквам да познава проблемите на обществото, да не прибягва до популизъм и да дава личен пример и идеи за разрешаването им.“

Да бъде безпристрастен, да умее да разговаря непредубедено както с политическите партии, така и с всеки български гражданин, очаква от новия държавен глава Николай Влайковски, който живее и работи в град Рединг (Великобритания).

„Конституцията е облякла с достатъчно власт президентската институция и президентът не бива да настоява за нови, по-широки правомощия – категоричен е българинът. – Не сме и не бива да достигаме до президентска република. Държавният глава трябва да бъде надпартиен, готов за бързи решения по време на криза, да е обграден с умни и некорумпирани съветници. Нека не забравя, че ако допусне грубо потъпкване на правилата, ще загуби доверието на народа и рискува да стигне до процедура по предсрочно отстраняване.“

Основателят на българското училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим – Венета Ненкова, е един от онези български граждани зад граница, чиято любов и връзка с родината не изтляват, а се засилват с течение на годините. Тя ни увери, че като нея се чувстват и много други българи, посветили времето и способностите си за благото на България.

„Искрено се надявам бъдещият президент на България да бъде отворен и чувствителен към проблемите на българите в чужбина – споделя Ненкова.  –  Дълги години те бяха смятани за хора, които едва ли не са предатели на страната си. Това в никакъв случай не е така. Аз съм представител на тези българи, които зад граница работят за България. Мога да потвърдя, че за българите в чужбина България е също толкова скъпоценна и мила, колкото на всички, които живеят в нашата родина.“

Още от категорията

Мария, етническа българка от Чушмелий: Животът за нас спря

Войната е лошо нещо. Оставя след себе си разрушени градове, разбити човешки съдби и много мъка. Конфликтът в Украйна, който зрееше отдавна и въпреки това ни изненада, с кръвта на невинните жертви породи вълна от съпричастност и свърза с невидими нишки..

публикувано на 03.05.22 в 12:10
Димитър Боримечков

Бесарабският поет Димитър Боримечков: Родината е там, където е душата

Българската следа в Молдова е от преди повече от 200 години. По време на османското робство много българи търсят спасение извън пределите на родината си и мнозина от тях намират убежище в Бесарабия. Такъв е случаят и с рода на Димитър Боримечков – поет,..

публикувано на 30.04.22 в 08:55

Най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка отново е факт

Десетото издание на фестивала "Верея" в Чикаго събра стотици българи в Център "Малката България". Стартът на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка бе даден от художничката Биляна Стремска, танцьорка и народна певица, която живее..

публикувано на 29.04.22 в 15:46