Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България попита:

Защо да гласуваме и какви качества трябва да притежава президентът?

Вижте отговорите в анкета сред наши сънародници в чужбина

Снимка: president.bg

Часове ни делят от момента, в който ще научим името на новия държавен глава на България за следващите 5 години. След редовните парламентарни избори на 4 април, заживяхме в една постоянна предизборна кампания, която завладя ежедневието у нас и зад граница. Затова и основният мотив на българите да гласуват днес е надеждата за по-дълготрайна стабилност. Именно в личността на президента те търсят гарант за нея, тъй като негово задължение по Конституция е да бъде обединител във времена на социална и политическа несигурност.

Радио България попита сънародници зад граница, кои са качествата, които трябва да притежава един достоен за поста кандидат за държавен глава и с какви очаквания натоварват неговата личност.

Гласуваме за честен президент, който може да представлява България в чужбина – посочва Антонина Делчева. – Интелигентен човек, владеещ езици, да умее да приема критики и промени. България трябва да премине през дълбоки реформи и промени, тъй като не е възможно да продължи да съществува по настоящия модел“ – убедена е сънародничката ни, която живее в Лондон.

Тя признава, че именно тази осъзната необходимост, я кара да гласува както през април, когато го прави за първи път в живота си, така и на изминалите преди седмица избори „2 в 1“ и балотажа днес.

Маргарита Такач, избрала Германия за свой дом, заедно със семейството си, отбелязва, че макар да изглежда силно представителна, институцията на президента има ключови за страната правомощия. Сред тях са възможността да одобрява някои от назначенията в съдебната власт, да упражнява контрол в някои от регулаторните органи, чрез свои назначения там, както и последната дума при приемането на промени в законодателната уредба. Сънародничката ни изрази надежда, че макар досега за държавен глава да е избиран винаги мъж, до следващите президентски избори обществото ще е готово да подкрепи и жена като титуляр на „Дондуков“ 2.

„Няма законови пречки президент на България да бъде и дама. Такива в тази кампания не отсъстваха, но се явиха основно като кандидати за вицепрезидент. Силно се надявам до следващите президентски избори, да сме достатъчно узрели като общество, за да видим и жени кандидати за президентския стол, предложени или подкрепени от водещите партии и коалиции.“

А очакванията към президента са универсални, независимо от пола и годината, в която се провежда изборът.

Президентът трябва да е човек с интегритет, устойчива ценностна система и висок морал, гарант, за които, следва да бъде неговото минало – продължава разсъжденията си Маргарита. – Той трябва да е авторитет, вдъхващ доверие и уважение у хората, да умее да комуникира посланията си достъпно и разбираемо и да има смелостта да застава зад непопулярни решения, които са в интерес на нацията. Надявам се новият български президент да има принципни позиции по външнополитически въпроси, без да демонстрира зависимости. Очаквам да познава проблемите на обществото, да не прибягва до популизъм и да дава личен пример и идеи за разрешаването им.“

Да бъде безпристрастен, да умее да разговаря непредубедено както с политическите партии, така и с всеки български гражданин, очаква от новия държавен глава Николай Влайковски, който живее и работи в град Рединг (Великобритания).

„Конституцията е облякла с достатъчно власт президентската институция и президентът не бива да настоява за нови, по-широки правомощия – категоричен е българинът. – Не сме и не бива да достигаме до президентска република. Държавният глава трябва да бъде надпартиен, готов за бързи решения по време на криза, да е обграден с умни и некорумпирани съветници. Нека не забравя, че ако допусне грубо потъпкване на правилата, ще загуби доверието на народа и рискува да стигне до процедура по предсрочно отстраняване.“

Основателят на българското училище „Асен и Илия Пейкови” в Рим – Венета Ненкова, е един от онези български граждани зад граница, чиято любов и връзка с родината не изтляват, а се засилват с течение на годините. Тя ни увери, че като нея се чувстват и много други българи, посветили времето и способностите си за благото на България.

„Искрено се надявам бъдещият президент на България да бъде отворен и чувствителен към проблемите на българите в чужбина – споделя Ненкова.  –  Дълги години те бяха смятани за хора, които едва ли не са предатели на страната си. Това в никакъв случай не е така. Аз съм представител на тези българи, които зад граница работят за България. Мога да потвърдя, че за българите в чужбина България е също толкова скъпоценна и мила, колкото на всички, които живеят в нашата родина.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Лисабон

Учители от неделните училища в чужбина - с България в сърцето и в Португалия

С открит урок по родолюбие в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" завърши образователният форум в Лисабон, Португалия, събрал учители от наши неделни училища зад граница, експерти от Министерството на образованието и науката,..

публикувано на 17.03.24 в 20:05
Одрин, поклонение пред гроба на отец Александър Чъкърък в двора на храма

Почетоха паметта на пазителя на българските храмове и дух в Одрин

На 17 март се навърши една година от кончината на отец Александър Чъкърък. Той дълги години, всеотдайно работеше за възстановяването и запазването на двата български храма в Одрин и националните традиции в града. По този повод вицепрезидентът..

публикувано на 17.03.24 в 16:36

На 24 март във Валенсия ще има консултации за българите по социални въпроси

Информационно-консултативен ден за български граждани организира на 24 март Генералното консулство на България във Валенсия със съдействието на Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на..

публикувано на 17.03.24 в 09:51