Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зографският манастир възвръща автентичния си облик

Осигурени са пари за довършване на реставрационните дейности

Манастирът „Свети Георги Зограф“
Снимка: архив

Правителството одобри средства за довършване на ремонта в източното, наречено „Банско крило“ на Зографския манастир в Атон, съобщиха от правителствената пресслужба.

Източното крило е построено преди 200 години и към момента продължават започнатите през 2019 г. реставрационни дейности. Конструктивното укрепване на крилота е пред завършване.

С допълнителните 1,15 млн. евро ще се възстанови автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата цели да се съхрани славянобългарският характер на обителта „Свети Великомъченик Георги Зограф".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05