Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Петте елемента“ – силно послание за промяна в отношението ни към природата

Снимка: FB/DropDownCommunity

Дали музика, изпълнена от един камерен струнен оркестър, може да се противопостави на самоунищожителното поведение на човека спрямо природата?

Може! – казват категорично музикантите, обединени в независимата формация Drop Down Community. Всеки от тях има награди и участия в известни музикални състави, а в новия проект ги привлича не светлината на прожекторите, а голямата кауза с общочовешко значение. С присъщата си чувствителност младите творци няма как да останат безразлични към натрупаните екологични проблеми. Така се ражда идеята, че чрез музиката, могат да подскажат практични решения за справяне с настъпващата екологична пандемия.

Аудио-визуалният проект на Drop Down Community впечатлява със силната младежка енергия, която идва, за да трансформира утвърдения модел на поведение.А кои са петте елемента, върху които фокусират вниманието ни?

Въздух, огън, вода, земя - четирите стихии, които са в неразривен кръговрат, към чиято унищожителна посока води петият елемент, добавен от артистите – а именно човекът със своята дейност. На тях са посветени пет кратки музикални пиеси, написани от композитора Иво Паунов със заглавие „Петте елемента“. Музиката създава усещане за нещо драматично и се наслагва премерено върху внушителни кадри от българската природа. Енергията на оркестъра не се ограничава до изпълнение в концертната зала.


Виждаме музикантите качени на площадка за хеликоптери на покрива на огромен небостъргач. Следващите кадри показват „концерт“ върху пепелта от опожарена гора. Драматизмът в звученето се усилва и в последния „концерт“, заснет сред планини от пластмасови отпадъци. По-всичко личи колко много вече е направил човекът за унищожаването на природата.


Но изкуството носи надежда, затова музикантите ни дават и глътка въздух с прекрасни кадри от зелените гори на България. Така най-общо изглежда картинно-музикалният проект с екологична тематика. Премиерата пред публика беше на 14 ноември в зала „България“. Кога ще видим формацията пак – не знаем, но по-важното е, че те вече са вдъхнали живот на своето голямо послание. И първите отворени врати за него са в българското училище, където децата ще слушат музика и ще разговарят за своя дълг към планетата.

Музикантът Алекс Атанасов е в ядрото, което създава Drop Down Community. По думите на 26-годишния мъж, идеята се е появила през 2020 г., когато всичко беше затворено, а пред музикантите стоеше предизвикателството да развиват изкуството по нов начин:

„Всички ние в оркестъра имаме активна гражданска позиция и затова се спряхме на темата за екологичната катастрофа, пред която сме поставени. После всичко се нареди като пъзел от само себе си. Издадохме клип и снимахме кратък филм върху екологичен проблем. Сега надградихме идеята и правим от това наш образователен проект. Тръгваме с много надежда, защото след концерта дойдоха при мен млади хора и поне половината ми казаха как са взели решение да променят нещо в живота си, за да съхранят природата. Това е уникален резултат и се надявам проектът все така окриляващо да се развива и да достигне до много повече хора.“

Част от 14-мата музиканти в Drop Down Community е цигуларката Кристина Хинова.

Всеки от нас знае, че няма нищо по-хубаво от това да излезеш да свириш с най-близките си хора, рамо до рамо. Ние дишаме заедно, няма как да се опише това усещане. Проектът „Петте елемента“ ми донесе голяма радост, защото всички ние имаме своята гражданска, а и политическа позиция, но само изкуството може истински да ни обединява и да въздейства силно на зрителя.“

Снимки: FB/DropDownCommunity

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30