Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен чества 40 години от откриването на паметника „Създатели на българската държава“

Снимка: Община Шумен

На 26 ноември град Шумен ще отбележи четири десетилетия от откриването на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“. В програмата са включени едноименен спектакъл и специално подготвено за годишнината светлинно и лазерно шоу. В 3D мапинг ще бъдат анимирани и проектирани архивни видеа и кадри, снимани с дрон, които проследяват изграждането на мемориала. Почетни гости на честването ще бъдат участници в изграждането на паметника, на които ще бъдат връчени плакети с негово изображение.

Монументът, който местните хора накратко наричат Паметника, е дело на скулптура проф. Крум Дамянов и неговия екип и е официално открит на 28 ноември 1981-ва в чест на националните празненства, посветени на 1300- годишнината от основаването на българската държава. След промените през 1989-та той е един от малкото, които продължават да се стопанисват от държавата.


Миналата година комисия от Министерството на културата излезе със становище, че "Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на монументалното изкуство в България от епохата на социализма и един от най-значимите мемориални комплекси, които се строят през 70-те и 80-те години на ХХ век. С новия му статут на обект от национално значение се дава възможност на администрацията на Шумен да кандидатства за средства от национални или европейски програми, за да поддържа монумента. Такива реставрационни дейности са предвидени през 2022 година.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Община Шумен



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41