Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милка Андреева – един златен глас от Странджа

Снимка: Facebook /Милка Андреева

Тази година именитата ни странджанска певица празнува 70-годишнината си със заслужени успехи и награди. Особено ценено е старинното ѝ пеене – образец за верен стил на странджанската традиция. В соловия си репертоар никога не допусна промени в мелодията и специфичния диалект, на който са звучали песните по време на някогашните седенки и събори в родното ѝ село Богданово, Бургаско.

Наследила музикалния ген по майчина линия, още от детските години Милка Андреева особено силно е завладяна от бавните песни с богатата странджанска орнаментика, които се оказват разковничето за бъдещите ѝ успехи. Не закъсняват и първите награди на съборите-надпявания в странджанската Босна (1966 г.) и Граматиково (1971г.), където е удостоена със златни медали. Такива са наградите и на съборите в Копривщица. От 1969 г., след конкурс, постъпва в АНПТ „Странджа“ – Бургас, на който отдава 20 години. Тембристият ѝ глас, безупречната орнаментика и богат репертоар са забелязани от специалистите на БНР. През 1976г. Милка Андреева за първи път записва под съпровода на Странджанската група. Лично композиторът Красимир Кюркчийски оценява високо самобитния ѝ маниер на изпълнение.

Станка леля си думаше

За Радио България Милка Андреева споделя спомени по повод биографичната ѝ книга „Златният глас на Странджа“ и за настоящите ѝ отличия и признания.

„За мен песента е живот, сила, красота, любов, която подмладява душата ми. Благодаря на издателство „Либра“, че на моя 70-ти рожден ден ми поднесоха подарък – книгата „Златният глас на Странджа“. На 1 октомври бях поканена на празненство в гр. Черноморец, което съвпадаше с рождения ми ден. Приех с радост. Присъстваше и кметът на града Росен Деспов, зам. кмета на Созопол – Тодор Дамянов и няколко общински съветници. Беше вълнуващо. Поднесоха ми пилотното издание на книгата, над която, заедно с редакторката Теодора Иванова, работихме близо година. Посвещавам я на моя съпруг - това беше негова мечта и ако беше на този свят днес, щеше много да се радва. Гордея се и с моите спомени. Когато за първи път се явих на надпяването в Босна, бях 16-годишна. Почувствах, че моят глас стигна до сърцата на публиката. През 1972 г., на провеждащия се в града Международен фолклорен фестивал запях песента „Кара Денко“, публиката ме бисира. И на международни сцени съм се явявала - в Полша, Франция, Австрия, и винаги публиката се е възхищавала на моя глас. Дори в Алжир го сравниха със злато. Затова и книгата нарекохме „Златният глас на Странджа“.
Забляло е шаро ягне

Милка Андреева споделя още, че през последните десет години нейното изкуство е високо ценено в Украйна, а участията в концерти и други събития са многобройни. Ето и последните от тях:

„През 2020 г. бях поканена да участвам на международен онлайн конкурс - „Понтийская  арена“ - Киев. По-късно научих, че Министерството на културата на Украйна ме е наградило с Grand  Prix. Лично директорът дойде тази година в България, за да ми връчи диплом и статуетка. От Киевския университет за култура и изкуство ме поканиха да участвам в  Международна музикална конференция през април т. г. Сред участници от 12 страни бях единствена от България. Представих странджанския фолклор и традиции. Облечена в народна носия, изпълних на живо песен за всеки от празниците, които представих. В продължение на два дни запознавах студентите със странджанския фолклор, проведох и майсторски клас.“

Сред празниците, които предстоят във връзка със 70-годишнината на Милка Андреева е официалното представяне в Бургас на книгата „Златният глас на Странджа“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15