Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът зад граница

В Европа гласуването на българите започна, в Нова Зеландия – приключи

Българското посолство в Лондон
Снимка: БГНЕС-архив

Българските граждани в Европа вече упражняват правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на страната ни. В 9:00 часа българско време започна изборният ден във Великобритания, Ирландия и Исландия.

Най-голям брой избирателни секции в чужбина са разкрити във Великобритания – 132. В Обединеното кралство сънародниците ни имат възможност да упражнят своя вот и на два острова – Ман и Джърси. 

В 8:00 часа българско време отвориха и избирателните секции в Централна Европа. Гласуват и сънародниците ни в Гърция, където началото на изборния ден съвпада с това в България. Изборният ден в Турция започна в 6:00 часа българско време.

В 9:00 часа българско време, приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Последни ще затворят врати изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и по западното крайбрежие на Канада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.

Всички 326 машини бяха изпратени и доставени навреме до определените за машинно гласуване 208 секции, информира Министерството на външните работи. Зад граница бяха изпратени и 710 000 бюлетини. Поради кратките срокове и далечните разстояния единствено бюлетините за секцията в Нова Зеландия, за две секции в Австралия и за една в САЩ не са били доставени навреме. Бюлетините за тези секции са отпечатани на място, като за целта от ЦИК са им изпратили по електронен път специалния образец.

Още за вота на българите зад граница, вижте от Корспондентите на БНР в чужбина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Лисабон

Учители от неделните училища в чужбина - с България в сърцето и в Португалия

С открит урок по родолюбие в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" завърши образователният форум в Лисабон, Португалия, събрал учители от наши неделни училища зад граница, експерти от Министерството на образованието и науката,..

публикувано на 17.03.24 в 20:05
Одрин, поклонение пред гроба на отец Александър Чъкърък в двора на храма

Почетоха паметта на пазителя на българските храмове и дух в Одрин

На 17 март се навърши една година от кончината на отец Александър Чъкърък. Той дълги години, всеотдайно работеше за възстановяването и запазването на двата български храма в Одрин и националните традиции в града. По този повод вицепрезидентът..

публикувано на 17.03.24 в 16:36

На 24 март във Валенсия ще има консултации за българите по социални въпроси

Информационно-консултативен ден за български граждани организира на 24 март Генералното консулство на България във Валенсия със съдействието на Службата по трудови и социални въпроси на Министерството на труда и социалната политика към Посолството на..

публикувано на 17.03.24 в 09:51