Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Северна Македония скърбят заедно

Огнена стихия отне живота на деветима български граждани, часове по-късно на АМ Струма загинаха 46 граждани на РС Македония

Снимка: БГНЕС

Днес народите на България и Северна Македония споделят скръбта. За по-малко от 24 часа две ужасяващи трагедии разтърсиха цялото ни общество. Първата, на 22 ноември вечерта, отне живота на 9 беззащитни самотни възрастни хора от Дома за стари хора във варненското с. Рояк. Втората, малко след 2 часа в през нощта на 23 ноември, 46 македонски граждани, бяха буквално изпепелени при тежък инцидент с автобус на автомагистрала „Струма“. И двата пожара пламват за броени минути, без да оставят възможност за реакция на жертвите. Първият най-вероятно е причинен от късо съединение, а за втория още се търсят причините. Югозападната ни съседка от вчера е в тридневен национален траур, заради погубените човешки животи, сред които 12 деца. Днес и България скърби, в търсене на причините.

Новината за трагедията на магистралата предизвика вълна на съпричастност в страната ни. Вестта за тежкия инцидент се разнесе мълниеносно из социалните мрежи, където видни общественици призоваха за смирение и съпричастност към близките на загиналите:

„На всички мои многобройни роднини, приятели и колеги от Северна Македония изказвам своите съболезнования за тежката загуба на човешки животи при трагичния инцидент тази нощ у нас“, написа на страницата си във ФБ, журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Скопие.

В посолството на РС Македония, десетки граждани поднесоха цветя, а майки оставиха плюшени играчки, в памет на загиналите деца: „Няма как да останеш безпристрастен! – каза Гери Турийска пред камерата на bTV и допълни: Надявам се това да е един пример, че на Балканите сме един народ и няма значение какви са знамената ни!“

В момента разследващите органи в България правят всичко по силите си, за да установят причините за катастрофата. Ще бъдат назначени и съответните експертизи, които да проследят движението на автобуса. За съжаление няма как да бъде установена скоростта, с която се е движило превозното средство:

„Тахографът е изгорял напълно, телата са много силно овъглени, което значи, че шофьорът, и да е получил инфаркт – няма как да разберем, защото аутопсия не може да бъде направена“ – посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на Българското обединение на шофьорите (БОШ) Христо Радков.

Работи се по две основни версии – повреда на автобуса и шофьорска грешка. Съществува и трета, че пътната отсечка подвежда шофьорите и при липса на осветление те биха могли да загубят ориентация, тъй като дясната мантинела завива с по-голям ъгъл от самия завой. Пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики посочи, че в участъка липсват пътни знаци, ограничителни системи и маркировка:

„Един шофьор, който се движи дълго време по пътя при намалена видимост и непрекъснато се взира в платното, при умора от продължителното шофиране неминуемо ще допусне грешка, както вероятно се е случило. Липсата на контрол също би могла да бъде една от причините, защото според европейското законодателство, след полунощ превозни средства с тахограф трябва да почиват на всеки три часа.“

От своя страна, бившият следовател в Националната следствена служба Георги Илиев коментира по БНТ, че „главната задача на разследващите е да се установи дали пожарът е възникнал преди или след удара в мантинелата и какво е горяло толкова много. За да има взрив, означава, че има натрупване на пари от летливо горящо вещество в самия автобус“, обясни още експертът. 

Що се отнася до пожара в дома за възрастни хора, основната версия за възникването му е неизправност в електрическата инсталация. Пожарът е засегнал третия етаж на сградата и според експертите вероятно е тръгнал от покрива. На мястото веднага са пристигнали пет екипа на пожарната, а двама лекари доброволци са прегледали оцелелите, които са настанени в общински хотел. За тях се грижи персоналът на дома, осигурена им е храна и медикаменти.

Двете трагедии предизвикаха широк отзвук и в чужбина. Европейските институции определиха катастрофата в България като най-тежката за последните 10 години. Държавници и политици изказаха съболезнования към народите на двете държави.

 

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10
ЦИК

"Избираме заедно" – слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16