Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Северна Македония скърбят заедно

Огнена стихия отне живота на деветима български граждани, часове по-късно на АМ Струма загинаха 46 граждани на РС Македония

Снимка: БГНЕС

Днес народите на България и Северна Македония споделят скръбта. За по-малко от 24 часа две ужасяващи трагедии разтърсиха цялото ни общество. Първата, на 22 ноември вечерта, отне живота на 9 беззащитни самотни възрастни хора от Дома за стари хора във варненското с. Рояк. Втората, малко след 2 часа в през нощта на 23 ноември, 46 македонски граждани, бяха буквално изпепелени при тежък инцидент с автобус на автомагистрала „Струма“. И двата пожара пламват за броени минути, без да оставят възможност за реакция на жертвите. Първият най-вероятно е причинен от късо съединение, а за втория още се търсят причините. Югозападната ни съседка от вчера е в тридневен национален траур, заради погубените човешки животи, сред които 12 деца. Днес и България скърби, в търсене на причините.

Новината за трагедията на магистралата предизвика вълна на съпричастност в страната ни. Вестта за тежкия инцидент се разнесе мълниеносно из социалните мрежи, където видни общественици призоваха за смирение и съпричастност към близките на загиналите:

„На всички мои многобройни роднини, приятели и колеги от Северна Македония изказвам своите съболезнования за тежката загуба на човешки животи при трагичния инцидент тази нощ у нас“, написа на страницата си във ФБ, журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Скопие.

В посолството на РС Македония, десетки граждани поднесоха цветя, а майки оставиха плюшени играчки, в памет на загиналите деца: „Няма как да останеш безпристрастен! – каза Гери Турийска пред камерата на bTV и допълни: Надявам се това да е един пример, че на Балканите сме един народ и няма значение какви са знамената ни!“

В момента разследващите органи в България правят всичко по силите си, за да установят причините за катастрофата. Ще бъдат назначени и съответните експертизи, които да проследят движението на автобуса. За съжаление няма как да бъде установена скоростта, с която се е движило превозното средство:

„Тахографът е изгорял напълно, телата са много силно овъглени, което значи, че шофьорът, и да е получил инфаркт – няма как да разберем, защото аутопсия не може да бъде направена“ – посочи пред Bulgaria ON AIR председателят на Българското обединение на шофьорите (БОШ) Христо Радков.

Работи се по две основни версии – повреда на автобуса и шофьорска грешка. Съществува и трета, че пътната отсечка подвежда шофьорите и при липса на осветление те биха могли да загубят ориентация, тъй като дясната мантинела завива с по-голям ъгъл от самия завой. Пред БНР Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики посочи, че в участъка липсват пътни знаци, ограничителни системи и маркировка:

„Един шофьор, който се движи дълго време по пътя при намалена видимост и непрекъснато се взира в платното, при умора от продължителното шофиране неминуемо ще допусне грешка, както вероятно се е случило. Липсата на контрол също би могла да бъде една от причините, защото според европейското законодателство, след полунощ превозни средства с тахограф трябва да почиват на всеки три часа.“

От своя страна, бившият следовател в Националната следствена служба Георги Илиев коментира по БНТ, че „главната задача на разследващите е да се установи дали пожарът е възникнал преди или след удара в мантинелата и какво е горяло толкова много. За да има взрив, означава, че има натрупване на пари от летливо горящо вещество в самия автобус“, обясни още експертът. 

Що се отнася до пожара в дома за възрастни хора, основната версия за възникването му е неизправност в електрическата инсталация. Пожарът е засегнал третия етаж на сградата и според експертите вероятно е тръгнал от покрива. На мястото веднага са пристигнали пет екипа на пожарната, а двама лекари доброволци са прегледали оцелелите, които са настанени в общински хотел. За тях се грижи персоналът на дома, осигурена им е храна и медикаменти.

Двете трагедии предизвикаха широк отзвук и в чужбина. Европейските институции определиха катастрофата в България като най-тежката за последните 10 години. Държавници и политици изказаха съболезнования към народите на двете държави.

 

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският патриарх Неофит

Заупокойна света литургия по повод 40 дни от смъртта на патриарх Неофит

Днес се навършват 40 дни от смъртта на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха от Българската патриаршия. По този повод от 9,00 ч. в столичния митрополитски катедрален храм “Света великомъченица Неделя” ще бъде отслужена..

публикувано на 21.04.24 в 06:00

Дъждовна и хладна неделя

През нощта облачността ще бъде значителна, на отделни места, главно в Югозападна България, ще вали дъжд. Минималните температури ще бъдат предимно между 3° и 8°, в София – около 5°. Утре преди обед ще започне да се развива купеста и..

публикувано на 20.04.24 в 18:30

Рекордно количество хероин задържаха на ГКПП “Капитан Андреево”

Близо 403 кг хероин на стойност над 16,7 млн. лв. беше открит на ГКПП “Капитан Андреево”. “ Заловеното количество е рекордно за последните пет години ”, заяви на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов. Наркотикът е бил разпределен в 156..

публикувано на 20.04.24 в 13:55