Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов български филм по кината

„Чичо Коледа“ – смешно-тъжна история за истинските човешки мечти

Режисьорът Ивайло Пенчев: Харесвам интелигентния хумор, който разказва за важните неща

Снимка: @ChichoKoledaMovie
Всяка премиера на нов български игрален филм е повод за радост. А когато точно месец преди Коледа имаме възможност да се потопим в емоцията на празника и да усетим, чрез големия екран, топлината от най-съкровените човешки мечти и желания, удоволствието е незаменимо. Това обещава да ни предложи един от малкото коледни филми в родната ни кинематография – „Чичо Коледа“.

Историята е породена от реалната житейска съдба на две български сирачета, осиновени от американско семейство и изоставени само една седмица по-късно. Но истинският случай е само отправна точка за сюжета на „Чичо Коледа“, казва режисьорът Ивайло Пенчев. Филмът носи духа на Коледа и преплита съдбите на няколко герои. В центъра на сюжета са дете, което мечтае да има семейство и мъж в костюм на Дядо Коледа, който е загубил паметта си. Върху тази основа режисьорът и сценаристите – колеги от БНР Весел Цанков и напусналият ни без време Божан Петров, разказват една смешно-тъжна история, в която всеки може да открие себе си.

„Поставени са сериозни теми и въпроси, над които зрителят може да разсъждава и търси отговори – за семейството, за приятелството, за прошката, за лицемерието в обществото ни и основно – за любовта във всичките ѝ измерения. Естествено финалът е с щастлив край, защото това е една коледна, бих казал семейна история, подходяща за всички възрасти.“

Доказателство за това са множеството деца на премиерната прожекция в Зала № 1 на НДК, които не помръднали от местата си, запленени от филмовата приказка. Смях през сълзи пък било преживяването за по-големите. На въпроса трудно ли се прави български филм за Коледа Ивайло Пенчев категорично отговаря:

„Трудно е, особено когато се прави комедия, защото това е най-сложният жанр. Много по-лесно можеш да разплачеш зрителя, да го стреснеш с някакви ужаси, отколкото да го разсмееш. И така е в целия свят.“
За него обаче е важно смехът да съществува само когато е породен от смислени неща.
„Аз съм противник на клоунадата в киното, харесвам интелигентния хумор и чрез хумора да разкажем за важните неща, които ни вълнуват като хора.“
И на принципа „когато нещо работи, не го променяй“, режисьорът отново избира актьори, с които е работил и в предишните си два проекта – „Летовници“ и „Като за последно“. Сред тях са Филип Аврамов, Малин Кръстев, Васил Банов, Стефан Денолюбов, София Бобчева, Китодар Тодоров и Аня Пенчева.

Филип Аврамов

„Първо, много харесвам тези актьори. Второ, те са великолепни майстори в това, което правят. И трето, избрах ги, защото се опитвам да ги провокирам да изиграят нещо различно, което не са играли в театъра като герои. На тях също им е интересно това да се случва. Разбираме се без много приказки, само с намигане или поглед. Всеки един от тях ще ви изненада, обещавам ви.“

Изключително впечатление прави и малкият Ален Ангелов, син на актьора Деян Ангелов, който влиза в главната роля.
„Изключително даровито дете. Той, според мен, е бъдеща звезда. Изключително дисциплиниран , много добре подготвен идваше на снимки, много лесно се работеше с това дете“ – обяснява режисьорът.

Ален Ангелов в сцена с актьора Васил Банов

За по-големите зрители „Чичо Коледа“ вплита в себе си и политическа сатира, свързана с днешното ни битие, която обаче ще се разбере безпогрешно от всички българи по света.
„Преди дни се върнах от Германия, където направихме голямо турне с предишния ми филм „Като за последно“ с участието на Васил Банов и Мария Бакалова и имахме срещи с много българи там. Бяхме в шест града, сред които Мюнхен, Берлин, Франкфурт и по време на срещите с публиката след прожекциите усетихме една носталгия у тези хора, които живеят в чужбина, но имат истинско отношение към България. Сатирата, която вкарваме в „Чичо Коледа“ би се разбрала от всеки един българин, защото ние сми свидетели на политическите събития. Във филма те са индиректно загатнати, намесени са и президент, и премиер, но те са събирателни образи в историята ни.“

Режисьорът Ивайло Пенчев по време на снимки

Филмът „Чичо Коледа“ вече е носител на Наградата на публиката на фестивала „Златна Роза“ и Наградата на град Варна на „Любовта е лудост“ това лято. А желанието на режисьорът Ивайло Пенчев е зрителите на филма да погледнат на себе си с усмивка и в крайна сметка да си кажат – „Животът е прекрасен!“. Особено в навечерието на Рождество Христово!

„Коледа е чудесен празник и пожелавам на вашите слушатели и на всички българи хубави празници, много усмивки, много късмет и… вярвайте в Чичо Коледа. Когато вярваме, нещата ще се сбъднат!“


Снимки: @ChichoKoledaMovie

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05