Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Широка коалиция ще спасява Румъния от кризата

Двете най-големи партии в Румъния договориха сформирането на правителство. Така е преодоляна тримесечната политическа криза, която блокира усилията на страната да забави пандемията от Covid-19 и да продължи с реформите, предава телевизия Digi24. Споразумението предвижда „ротация“ на министър-председателите до редовните парламентарни избори през декември 2024 г. Първо премиер ще е кандидатът на Национално-либерална партия - генералът от запаса Николае Чука. След 18 месеца ще го замени лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку. Двете политически сили и Унгарската партия си разпределиха 21 министерства. Социалдемократите поемат ресорите финанси и здравеопазване, а либералите правосъдието. Коалицията ще има 2/3 от местата в парламента.

Протести срещу обезценяващата се лира и растящите цени в Турция

Спонтанни протести избухнаха в Истанбул, Измир и Анкара след поредния срив на турската лира. Стигна се и до арести на недоволни. Опозицията поиска оставката на правителството и оттеглянето от властта на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Това се случи, след като турската централна банка намали основната лихва до 15%, а президентът Реджеп Ердоган призова за още по-голям спад на лихвата. Един щатски долар се разменяше за рекордните 13,45 турски лири. От началото на годината лирата загуби 45% процента от стойността си, като само през ноември спадът е над 25%. Основните опозиционни партии обвиниха Ердоган в некомпетентност и призоваха за предсрочни избори. Държавният глава е категоричен, че президентските и парламентарните избори ще се проведат по план през юни 2023 г, предава агенция REUTERS.

Финансова подкрепа за увеличаване на раждаемостта в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич представи нови мерки за решаване на демографския проблем в страната. От 1 януари се увеличават помощите за семействата за първородно дете от 100 000 на 300 000 динара (2550 евро). „Изчезваме като нация, а данните показват, че раждаемостта е малко над 1,5. Докато за просто възпроизводство трябва да е 2,15. Застаряваме и икономическият ни напредък ще зависи от това доколко ще успеем да осигурим раждаемостта”, подчерта Вучич. „Отделно работим по нови мерки за второ дете“, обеща той. Според него това е първата мярка, която трябва да насърчи майките, и ще се съчетава с много други. Семействата ще се подпомагат безвъзмездно с 20 000 евро за закупуване на апартаменти, за да се мотивират младите да напуснат домовете на родителите си и да имат деца, допълни президентът.

Хърватия закупи употребявани френски изтребители

В Загреб френският президент Еманюел Макрон и министърът на отбраната Флоранс Парли подписаха сделка за 999 млн. евро за продажбата на Хърватия на ескадрила от 12 употребявани бойни самолета „Rafale”. „По този начин укрепваме способностите на хърватската армия и хърватските военновъздушни сили, като предоставените самолети ще повлияят на външната политика и на отбранителната система на Хърватия“, посочи хърватският премиер Андрей Пленкович. Макрон благодари на Хърватия, че "винаги е бил истински и ясен партньор" и заяви, че подкрепя усилията на страната да се присъедини към Шенгенското пространство и еврозоната. Гостът подчерта, че Франция ще работи за това, когато поеме председателството на Съвета на ЕС от началото на 2022 г.

България и Сърбия ще модернизират жп връзката при Цариброд

Интермодален хъб ще бъде изграден на границата между България и Сърбия. За това се договориха транспортните министри на двете страни Христо Алексиев и Томислав Момирович на среща в Цариброд. Двамата поеха ангажимент да продължат преговорите за съвместна дейност на общия граничен жп пункт.
Алексиев посочи, че основна задача е да се осигури преминаването чрез оптимизиране и модернизиране на техническите процедури за смяна на локомотиви, оптимизиране на разписанията, намаляване на щетите за околната среда, чрез насърчаване на железопътния и интермодалния транспорт. България и Сърбия ще отправят общо предложение към ЕС за включване на отсечката Драгоман-Ниш към основната Трансевропейска транспортна мрежа.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00