Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ситуацията с разпространението на Covid-19 в България и в много държави по света е динамична. През последните дни някои страни промениха режима на влизане на чужди граждани на тяхна територия. Ето актуална информация за пътуващите:

Португалия отново затяга мерките заради разпространението на коронавируса, по-малко от два месеца след отмяната на повечето ограничения. Считано от 1 декември освен удостоверение, че са преминали пълен курс на ваксинация, пристигащите ще трябва да представят и отрицателен тест - PCR или бърз антигенен, направен 72 часа или съответно 48 часа преди заминаване. Авиокомпаниите ще бъдат глобявани с големи суми за всеки пътник, превозван без необходимия тест.

От началото на декември носенето на маска на закрити обществени пространства ще бъде задължително, а за влизане в ресторанти, киносалони и хотели ще се изисква дигитален сертификат, доказващ ваксинацията или възстановяването от коронавируса. Но дори ваксинираните ще трябва да имат и негативен тест, за да посещават болници, домове за възрастни, спортни събития, барове и дискотеки.

Норвегия въведе допълнителни мерки за пристигащите граждани от държави, включени в т.нар. „червения списък“, към които се причислява и България. Мярката влезе в сила от 26 ноември. Пътуващите трябва да се регистрират до 72 часа преди влизането в Норвегия. Регистрацията е електронна и се осигурява чрез попълване на онлайн декларация.

Лицата, които не притежават сертификат за ваксинация трябва да представят отрицателен резултат от тест за коронавирус, направен до 24 часа преди пристигането. На граничния пункт те преминават повторен тест за коронавирус, след което са поставени на 10 – дневна карантина, която може да бъде прекратена предсрочно с PCR тест.

МВнР напомня, че хората с пълен цикъл на ваксинация, които могат да докажат това с документ /Европейски зелен сертификат за ваксинация с четим QR код/, както и преболедувалите Covid-19 през последните 6 месеца /потвърдено с положителен PCR резултат/ са освободени от изискванията за карантина и тестване преди и след пристигане в Норвегия.

Австрия въведе пълен локдаун от 22 ноември, като се обсъжда възможността той да бъде удължен до 13 декември. Това означава, че в момента страната е затворена за туристи. Пътуването до Австрия с туристически цели ще бъде възможно отново след този период, отбелязва официалният туристически сайт на страната TraveltoAustria. Решението следва предишно решение на австрийските власти да не приема повече антигенни тестове за Covid-19 при влизане в страната или за достъп до закрити помещения.

Освен това Австрия реши да промени срока на зелените сертификати. От 6 декември сертификатите за ваксинация, които доказват, че притежателят има поставени две дози ваксина, ще бъдат валидни само за девет месеца.

Европейската комисия предлага от началото на 2022 г. зелените сертификати да се считат за валидни само при наличие на бустерна доза. Това предполага скъсяване на срока на валидността на Covid сертификата за пътуване на територията ЕС, както и ново разбиране за напълно ваксинирани граждани, което ще предполага и трета доза. Ако държавите членки одобрят предложението, сертификатите на ваксинираните ще се признават до 9 месеца след втората доза, а за напълно ваксинирани ще се смятат лицата, които имат три дози, а не както досега две дози.

Готвят се и промени в  картографирането на Европа по отношение на разпространението на вируса. В какъв цвят ще бъде представяна всяка държава ще зависи не само от дела на заразените, но и от процента на ваксинираното население. Това, алармират анализатори, ще постави България, която е последна по ваксинирани в Европа, в твърде неблагоприятно положение.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42
Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05