Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДДС да остане намален и през следващата година

Снимка: архив

Някои стоки да останат с намалено облагане и през следващата година – около тази антикризисна мярка се обединиха преговарящите представители на четирите политически сили, които обсъждат възможностите за съставяне на коалиционно правителство. Представителите на „Продължаваме промяната“ заявиха, че не смятат за нужно да правят промени в данъчната система догодина. Асен Василев, съпредседател на проекта „Продължаваме промяната“, който вероятно ще заеме отново поста на финансов министър се ангажира прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен на 50 хиляди евро през 2023-а и на 80 хиляди евро през 2024-а година „при строг контрол за свързаност и високи глоби. Василев предложи още всички тегления от банка над 5000 евро и преводи в чужбина над половин милион евро да се докладват в Националната агенция за приходите. Преговарящите се обединиха и около идеята да бъде въведен коефициент за определяне на максималния осигурителен праг.

По предложение на БСП, четирите партии се договориха минималната работна заплата да не е по-ниска от 350 евро, а след това да се фиксира като процент от средната за страната от предходна година.

В последния ден на преговорите експертите от четирите партии постигнаха съгласие по основните точки, свързани с финансите и се договориха още бюджетът за 2022-а година да бъде приет до края на януари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14

МС: Няма постъпили искания за евакуация на български граждани след атаката срещу Израел

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщи правителствената пресслужба. По повод иранската атака срещу Израел служебният премиер Димитър Главчев свика тази сутрин работно съвещание с участието на военния министър Атанас..

публикувано на 14.04.24 в 09:41