Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекордно високи цени на тока, рекордна печалба на НЕК

Снимка: БГНЕС

Цените на електрическата енергия хвърчат нагоре в България, както и в много други страни в Европа. Но заедно със скока на цените растат и печалбите на енергийните компании. В България става дума за основния играч на пазара на електричество – Националната електрическа компания (НЕК), която е държавна собственост. Според последните й финансови отчети печалбата на компанията за деветте месеца на на годината е 142 млн. евро, което в сравение с предишната година е космически ръст, тъй като тогава тя е възлизала на едва 307 хиляди евро.

Не по-малко впечтляващо е увеличението на цените на електроенергията на свободния пазар, които достигнаха и надминаха на независимата енергийна борса рекордните 260 евро за 1MWh. “C пoвишeниeтo нa цeнaтa нa eлeĸтpoeнepгиятa y нac, cтpaнaтa ни oтнoвo ce нapeждa cpeд дъpжaвитe c нaй-виcoĸи цeни нa Cтapия ĸoнтинeнт и c нaй-cъщecтвeн pъcт”, пише сайтът Money.bg. В същото това време продължава износът на ток от България на цени от малко повече от 100 евро за 1MWh.


Засега битовите потребители не усещат пряко повишението на цените, защото се снабдяват по цени на регулирания от държавата пазар, но това се очаква да се промени от 1 януари. Според различни експерти поскъпването там ще е между 20 и 50%. При скромното равнище на доходите на населението на най-бедната страна в Европейския съюз, където средната заплата е 789 евро, доста хора ще се окажат в категорията на „енергийно бедните“ и ще трябва да бъдат подпомогнати от държавата да си плащат сметките. Още отсега се мисли в тази посока, предложенията и идеите са най-различни, но без легитимно избрано правителство и работещ парламент решенията са трудни и неясни. Междувременно ефектът от по-скъпия ток вече е осезателен с регистрираната годишна инфлация през октомври от 6%.

За разлика от гражданите, фирмите вече получават държавна помощ от 56 евро на един мегаватчас потребена енергия. Бизнесът смята това за недостатъчно и настоява за 97 евро. „Смятаме, че компенсаторният механизъм следва да продължи докато има екстремно високи цени, като същевременно бъде калибриран, така че да отразява адекватно техния размер“ пише в писмо до българския премиер на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

От своя страна служебният министър на енергетиката Андрей Живков заяви, че „общата сума, предвидена за енергийни помощи за бизнеса през октомври и ноември е 450 млн. лева (около 225 млн. евро). Попитан дали ще има и помощи за декември, министърът обяви, че тогава би трябвало да има парламент, който да реши дали и какви субсидии да има. "Парламентът може да приеме други мерки - сваляне на данъци и акцизи както за тока, така и за природния газ", поясни Андрей Живков.

Докъде ще стигне поскъпването на тока и докога ще продължи, никой не знае. Има анализатори, които твърдят, че цените ще се нормализирт след края на зимата, но не уточняват дали това ще означава намаление или само стабилизиране на едно вече доста високо ниво. При всички случаи положението става все по-тежко за все по-голям брой хора и фирми в България. Ако добавим и ръста на цените на газа и на отоплението, ситуацията ще изглежда още по-обезкуражаваща.

Във всички обстоятелства има щастливи и нещастни. В конкретния случай може да кажем, че освен всички други, единствено електрическите компании в страната печелят от ценовия шок.

И бъдещето не изглежда особено розово за потребителите на фона на неизбежното затваряне на въглищните ТЕЦ с техния евтин ток и неяснотата относно разрастването на атомните мощности - с нова електроцентрала или разширение на вече съществуващата АЕЦ “Козлодуй“ - което трябва да доведе до производство на ток на конкурентни цени.

Снимки: БГНЕС, EnergyLive




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39