Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще имаме ли правителство до Никулден?

Снимка: Ани Петрова

Първото заседание на новия 47-ми състав на Народното събрание ще се проведе на 3 декември, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Междувременно, първият кръг от преговорите за съставяне на коалиционно правителство с мандат на „Продължаваме промяната“ приключи. Негова цел беше определянето на приоритетните промени, нужни на държавата по различните секторни политики. През настоящата седмица предстои да бъде определен и персоналният състав на следващия Министерски съвет. Пред БНТ избраният за народен представител от новата парламентарна формация Настимир Ананиев изрази надежда, че това ще се случи до Никулден (6 декември), след което предложението ще бъде внесено за гласуване в пленарна зала.

Какво показаха преговорите до този момент?

По думите на депутата от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова, партиите все още не разполагат дори с финансовите разчети за приоритетите, за които са постигнали съгласие.

Елисавета Белобрадова

„Всеки човек, който познава политическите процеси, трябва да е наясно, че не е възможно в рамките на четири дни да се постигнат договорености до най-малките подробности, които да съставят отговор на всеки един проблем“, посочи тя пред БНР. Като позитив на преговорите Белобрадова определи тяхната публичност, тъй като това намалява вероятността за задкулисни игри и договорки.

Председателят на стратегическия съвет към президента Александър Маринов също е убеден, че подходът партиите да водят преговорите открито, е правилен.

Александър Маринов

„Доверието в политиците и партиите достига точката на замръзване. За момента съществени различия няма, има различия по конкретни подробности, но се подхожда доста прагматично - различията се оставят зад скоби.“

Що се отнася до разговорите за персоналния състав на бъдещия кабинет, Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ е категорична:

Лена Бориславова

„Едно от условията, които ще бъдат поставени при избора на кандидати за бъдещи министри, е те да имат нулева толерантност към корупцията. Тоест представят се лица, които да не предизвикват възмущение с досегашното си поведение, да няма съмнение за тях, че са участвали в корупционни схеми или не са работили в най-добрия общ интерес на всички нас.“

Ясно е, че бъдещото правителство няма да бъде съставено пред камерата, която излъчва всичко онлайн – пише в социалната мрежа бившият депутат от Реформаторския блок Борис Станимиров. Макар и с известни резерви, най-вече заради присъствието на БСП на преговорите, той ги определя като силен ход на лидерите на Кирил Петков и Асен Василев.

Борис Станимиров

Сформираният от тях нов политически проект „Продължаваме промяната“ спечели изборите „на вълната на огромна обществена умора и непоносимост към едно лепкаво задкулисие, което решаваше съдбата на държавата, на обществените пари, а и на отделни хора в нецензурни разговори по телефона. След тази колективна травма, всяка поява на мъже, които са се обръснали, облекли са костюми и са седнали за открити разговори създава вече усещане за промяна и то еднозначно към добро“- допълва в своята публикация Станимиров.

Дали ще бъде постигнат консенсус и какъв ще бъде времевият хоризонт на следващото редовно правителство на България – предстои да разберем. Политологът Димитър Ганев е убеден, че евентуално разпадане на коалицията, може да настъпи не поради неспазване на споразумението между участниците в нея, а в момент, когато някоя от формациите реши, че се чувства в достатъчно добра позиция, от която да се представи добре на евентуални предсрочни избори.

Съставил: Йоан Колев /по интервюта на БНР-„Хоризонт“/

Снимки: Ани Петрова, БГНЕС, Нина Цанева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35