Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказната горска къщичка на софийската спирка „Вишнева” ще разказва истории от миналото

7
Снимка: Елина Нинова

Къщичка, пазена от достолепни стражи в лозенската гора, изниква пред очите, щом трамваят със сетни сили приплъзне колела по релсите. Добре дошли на спирка „Вишнева!”, сякаш приканва глас, нашепвайки истории за влюбени...

Едва ли има столичанин, който поне веднъж да не се е возил по вълшебния железен път в гората. Там, сякаш пренесена от приказка в нашия суров свят, се издига малка къща върху трамвайна спирка.


„Много легенди и романтика витае около спирка „Вишнева”, започвайки с това, че къщичката е била изградена като ловна хижа за Борис III и подарена от съпругата му – разказва Росина Тодорова от компания „Столичен електротранспорт”. – Затова и на покрива й има капандури, през които царят е ловувал. Мълви се също, че сестра му се срещала там с млад кавалерист. Но най-вероятната истина е, че спирката е била изградена при удължаването на трамвайната линия.”

Спирката през 1945 г.
Историята на трамвайната отсечка между площад „Журналист” и Семинарията в софийския квартал „Лозенец“ връща спомена за 30-те години на миналия век, когато лозенчани изпращат делегация в столичната община с искането трамвай №1 да стига и до тях, та да не остават откъснати от града. Зовът им бил чут, ала изпълнението се оказало предизвикателство не само заради стръмния терен, но и от нуждата трасето да се извие през боровата гора. За съжаление, от иглолистната растителност почти нищо не останало и възмутени граждани обявили деянието за варварство.

През 1933 г. лично кметът Харалампи Орошаков открил новия участък, а насъбралите се хора посрещнали мотрисата с възгласи „Ура!”. След което всички се отправили към пивницата „Горски цар”, за да отпразнуват поредната цивилизационна придобивка.


Дълги години заслонът, както се нарича малката къща на спирка „Вишнева” според документите на общината, играе ролята на кантон. Оттам се извършва поддръжката на цялата линия през гората, в нея се съхраняват и инертните материали за почистването. През 2017 г. голям пожар изпепелява покривите и терасите, но днес ремонтът на сградата – паметник на културата, почти е завършил. Затова и компания „Столичен електротранспорт” възнамерява да й вдъхне нов живот.


„Нашата идея е сградата да бъде превърната в посетителски информационен център, в който да изложим стари снимки, униформи и други артефакти като част от един бъдещ музей – казва още Росина Тодорова. – По този начин ще разкажем историята на градския транспорт в София – един от най-старите изобщо в Европа, и с нея ще запознаваме децата (През т.г. трамваите в града ни навършиха 120 г., а тролейбусите – 80 г.). Вероятно ще направим маршрут, по който децата ще бъдат довеждани с ретромотриса до спирка „Вишнева” и там ще им осигуряваме занимания. Подобно на последния път, когато организирахме ателие за рисуване на трамваи и получихме страхотни рисунки. Така че бихме искали това да се превърне в традиция.”

Начинанието е в напреднала фаза, остават още малко административни дейности, уверява в заключение Росина Тодорова и добавя: „Надявам се през пролетта, въпреки забавянето заради пандемията, да имаме възможността да го осъществим.”

Съставил: Диана Цанкова (по интервю на програма „Христо Ботев” на БНР)

Снимки: БГНЕС, photoarhiv-todorslavchev.com, Facebook / Sofia – Pics&Words – Елина Нинова, isofia.bg, архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58