Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С почитта към трима светци започват декемврийските празнични ритуали

„Св. Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“

Снимка: архив

С деня на Св. Варвара на 4 декември започва поредица от празнични дни, които в българската традиция са свързани с множество вярвания и обичаи. Според легендата, Св. Варвара се е родила в днешните български земи, в с. Елешница, наричано по онова време Илиопол. Светицата е тачена като закрилница на децата от болести, най-често от шарка. Съществува поверието, че през целия ден децата трябва да подскачат, за да не ги завари Варвара. В Западна България наричат този ден Женска Коледа - пременени момичета, с преметнати през рамо торбички, обикалят къщите и, подобно на мъжете-коледари, пеят песни с пожелание за здраве и плодородие.

На следващия ден, 5 декември, църквата почита Свети Сава Освещени – основателя на най-старото обитавано до днес монашеско селище в Св. Земя, известно като лаврата на Св. Сава. Роден от знатни родители в Кападокия през IV век, още 18-годишен Сава се поселил в манастир, където получил образование и бил постриган за монах. В търсене на уединение и посвещение на Бога той се отправил към Йорданската пустиня и заживял в пещера, показана му в съновидение. След кончината на родителите си, Сава получил богато наследство, с което построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници. Като духовен ръководител на отшелническите обители Сава учел прииждащите богомолци на кротост, смирение, безмълвие и упование на Бога.


В представите на българина често Св. Сава е в женски образ, а ритуалите в този ден са свързани с задомяването на девойките и добиването на мечтана рожба. Кулминацията на тази предпразнична новогодишна обредност се поставя на 6 декември, когато честваме Свети Николай Мирликийски – покровителя на моряците, рибарите, банкерите и търговците.

В народните вярвания Варвара е сестра на Сава и Никола, затова фолклорните празници са събрали и езически, и християнски елементи. Тази своеобразна триада е родила поговорката  „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“

Повече за традициите и какво да сложим на масата в празничните дни прочетете в публикацията от колекцията на Радио България От Варвара до Никулден – обичаи, ритуали и обредни храни

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10

105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов

На днешната дата – 17 януари – отбелязваме 105 години от рождението на легендарния гайдар Дафо Трендафилов. Роден в родопското село Гела през 1919 г., целият му живот остава свързан с този магичен край. Започнал да свири на гайда едва 14-годишен,..

публикувано на 17.01.24 в 05:55

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30