Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

До дни предстои търг за кораба „VERA SU“

Снимка: архив

Заседналият и изтеглен от Камен бряг кораб „VERA SU“ е задържан от българската държава на сух док. Ако разходите по спасителната операция за авариралия съд, който заплашваше черноморското крайбрежие с екокатастрофа, не бъдат покрити от застрахователя, корабът ще бъде продаден на търг, съобщи транспортният министър Христо Алексиев.

Застрахователят и турският корабособственик са поканени да платят разходите в 14-дневен срок. Те имат още седмица и са известени, че корабът отива на открит търг. Цената му е над 1,5 млн. евро. Ако не се намери купувач, „VERA SU“ може да бъде използван за научно изследователски цели, поясни министърът.

Още от категорията

Конференция по повод 80 годишнината на Института за български език

Съвременното състояние на българския език, съпоставката му с практиката на сходните езици, постиженията и мястото му в европейското езикознание са темите на Международната юбилейна конференция на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин”...

публикувано на 15.05.22 в 13:36
Мариана Тошева

Част от украинските бежанци си тръгват от страната

От 1 юни България влиза във фазата за интеграция на украинските бежанци, съобщава пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците. До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени от украинските гости и те да бъдат преместени в..

публикувано на 15.05.22 в 11:59
Калин Николов

Българският проект Decarbonizer се включва в борбата с вредните емисии

Преди време ви разказахме за екипа от учени от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките (БАН), заели се със задачата да открият нови методи за производство на водород, чрез които да предотвратят..

публикувано на 15.05.22 в 10:05