Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Думите ще вземат думата по време на Софийския международен литературен фестивал

Деветото му издание е място за среща на културите на различни държави

Снимка: Facebook / @sofialiteraryfest

„Думите имат думата“ е мотото на деветия Софийски международен литературен фестивал. Най-голямото литературно събитие в България ще се проведе между 7 и 12 декември, като за втора поредна година всички събития, срещи и дискусии в програмата му ще бъдат проведени онлайн и излъчвани на живо на фейсбук страницата на фестивала.  

„В годината, в която думата имаха най-различни групи хора, политици, дезинформатори и тролове е време думите да си върнат обратно думата“ – казва директорът на литературния фестивал Десислава Алексиева.

Десислава Алексиева
Тазгодишното издание ще постави акцент върху актуални писателски гласове от Европа. Целта е да се проследят не просто тенденциите, които доминират в литературата на континента, но и да се видят въпросите, които авторите поставят, отношението им върху света от вчера, днес и утре, тревогите им и рецептите за справяне с кризите, обяснява Алексиева. Няма да бъде подмината и темата с пандемията и екзистенциалните промени, които тя предизвика, като в рамките на тазгодишното издание ще бъдат представени и първите резултати от национално представително проучване за читателските нагласи в България в Covid-ситуацията, в която живеем, споделя Алексиева. 

И въпреки особеностите на живота, който водим през последните две години, най-важната мисия на Софийския международен фестивал остава срещата на едно място на български и световни автори, среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различните държави. „Поканили сме изключителни автори, които имат издадена книга през последните 12 месеца и които българската публика си струва да чуе“ – казва за Радио България програмният директор на фестивала проф. Амелия Личева. 

Проф. Амелия Личева
„Ще откроя няколко имена, сред които Кони Палмен – едно много голямо име в съвременната нидерландска литература. Фиона Сампсън – една от големите британски поетеси, автор на 29 книги с поезия, публицистика и критика, публикувани на 37 езика. Мюриел Барбери ще участва и се надявам да привлече едни по-широки кръгове, тъй като тя вече има много сериозна читателска аудитория в България. Елвира Симинара, която е едно от интересните имена в съвременната италианска литература. Разбира се, двете важни имена тази година са Дубравка Угрешич и Ана Бландиана – псевдоним на румънската поетеса, есеистка, журналистка и общественичка Отилия Валерия Коман, която е считана за най-голямата поетеса в румънската литература на ХХ в.. Ще участват и много носители на европейската литературна награда, сред които Ноеми Киш, Клаудиу Флориан, Кристина Гавран, Гаска Шиян, Лидия Димковска и българският носител за 2021 година доц. Георги Бърдаров.“

България ще бъде представена още чрез срещи с автори като Георги Господинов, постигнал едни от най-големите международни успехи в съвременната ни литература, Захари Карабашлиев, Алек Попов, Елена Алексиева, Георги Тенев, Александър Шурбанов, Аксиния Михайлова, Цочо Бояджиев и още много други. „Ще има срещи с различни поколения в литературата, като опит да се хванат различните гласове в съвременното писане“, казва професор Личева. Според нея изключително важни са дискусиите, който се организират в рамките на фестивала.

„Една много интересна дискусия е „Кой има право да превежда и политическата коректност в превода“, в която ще се опитаме да представил различни гледни точки на обсъждане не просто на превода, но и по културологични проблеми свързани с преводачеството. Друга дискусия е „Онлайн литературата“ – ще става дума за подкастовете и за други съвременни форми, в които битува литературата. Ще посветим дискусия и на биографичното и автобиографичното писане и разбира се ще има беседа на тема критиката и фейсбук авторството, която ще бъде със специалното участие на актрисата Снежина Петрова, породено от новия й проект посветен на четенето и интерпретирането на разказа „Една българка“ на Иван Вазов.“

Важна среща с един „граничен елемент“ ще бъде участието на Димитър Динев, признава Амелия Личева. Срещата с австрийския писател от български произход ще бъде модерирана от Мирела Иванова, негова близка приятелка. Тя ще е поредното доказателство за все по-невидимите граници в съвременната ни литература.

„Нека кажем, че литературата е неразривно свързана със словото, което ни прави хора и ни отличава като биологичен вид. Така че словото и литературата са за всеки и затова е изключително важно да се провеждат такива фестивали, които да срещат публиката с различни гледни точки и с различни литератури и жанрове “ – допълва директорът на Софийския международен литературен фестивал Десислава Алексиева.

Фестивалът се провежда паралелно с 48-ото издание на Софийския международен панаир на книгата в НДК. Двете събития се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата на България и са част от Културния календар на Столична община за 2021 г.

Снимки: Facebook / @sofialiteraryfest, БГНЕС

Още от категорията

Почина Астор

Известният илюзионист Астор е починал, съобщи в своя Фейсбук продуцентът Игор Марковски, като добавя, че "за съжаление това не е илюзия". Напоследък артистът е имал здравословни проблеми. Антраник Шаварш Арабаджиян, с псевдоним Астор, е..

публикувано на 15.05.22 в 16:07

България отново е част от Европейската нощ на музеите

За 18 поредна година българските културни институции се присъединяват към европейската инициатива „Нощ на музеите“ на 14 май. Идеята за това събитие се заражда през 2005 година във Франция, под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и..

публикувано на 14.05.22 в 08:05

Започва "One Dance Week" в Пловдив – гостуват световни звезди на съвременния танц

Малко съвременни културни прояви у нас устояват на турбулентните политически, икономически и социални промени и бележат дълголетие в своето съществуване. Сред тях се оказа най-големият международен фестивал за съвременен танц в България "One Dance..

публикувано на 13.05.22 в 09:35