Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинирайте своя посланик на българската култура по света до 4 декември

Българските посланици на културата

Оазисът на културата в родния радиоефир – програма „Христо Ботев“ на БНР, празнува своя 50-годишен юбилей през настоящата година. За да отбележат подобаващо половин век в ефира, колегите избраха да отличат 24-ма посланици на българската култура по света. Техният принос може да бъде в различни жанрове, затова номинирани могат да бъдат поети, писатели, актьори, драматурзи, художници, скулптори, композитори, инструменталисти и пр.. Важно условие обаче е тяхната слава да се носи и отвъд пределите на родината.

„Знаем, че културата е „меката сила“ на всяка една страна. Понякога чрез културните си постижения, една държава може да „извоюва“ повече, отколкото с помощта на оръжието – отбеляза пред Радио България колегата от програмата-юбиляр Нина Цанева. – Знаем доколко киното и музиката ни доближават до културата на всяка една страна. Апелът към слушателите на Българското национално радио и аудиторията на Радио България е до края на настоящата седмица да изпращат своите предложения за творци, които според тях могат да бъдат наречени български посланици на културата.“

Направете своите предложения за съвременници, оставили ярък отпечатък в българското културно пространство и ги изпратете на е-мейла на инициативата: kulturniposlanitsi@bnr.bg . Срокът за това е до 4 декември т.г.

„След това жури, съставено от колеги от програма „Христо Ботев“, представители на Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина, ще изберат 24-ма претенденти от всички предложения за българските посланици на културата за 2021 година – пояснява регламента Нина Цанева. – През цялата 2022 година програма „Христо Ботев“, чрез различни журналистически форми в предаванията си, ще представя всеки месец по двама от избраните.“

Нина Цанева

Ако пандемията позволи, кампанията „Българските посланици на културата“ ще може да разгърне пълния си потенциал чрез срещи с български творци, живеещи и работещи извън родината ни.

„В края на следващата година планираме заедно с отличените посланици на културата да организираме кръгла маса на тема „Власт, медии и култура“, в която да видим какво правим ние – медиите, за популяризирането на тези творци и какво прави държавата“ – разказва Цанева и допълва, че е планирано и провеждането на специален фестивал, който да събере в родината българските творци от страната и чужбина. Организацията му ще е дело на Българското национално радио, но всичко зависи от условията на епидемиологичната обстановка.

Снимки: БНР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Културният ни институт в Будапеща представя художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф"

В Българския културен институт в столицата на Унгария - Будапеща, тази вечер от 18:00 ч. ще бъде открита изложба на художници, удостоени с наградата "Миклош Мажарофф". Експозицията ще бъде открита от Андраш Какоцки – изкуствовед, директор на..

публикувано на 26.03.24 в 08:15

Деница Тодорова с дебютна изложба в България

Изкуството често пъти е онзи универсален език, който ни доближава един до друг и събира в един миг на съзерцание миналото, настоящето и бъдещето. Такова е изкуството на Деница Тодорова, която след 20 години живот и работа в чужбина и множество..

публикувано на 25.03.24 в 10:25

Вицепрезидентът празнува Тудорица сред българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе гост на празника Тудорица - Конски Великден, честван от българите в румънския град Търговище. Ритуалът е част от културното наследство на сънародниците ни в Румъния. Обичаят бе отбелязан с парад на конете и фолклорна..

публикувано на 23.03.24 в 16:17