Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлан Стоев: Нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри от 57 държави-участнички в ОССЕ, сред които и министърът на външните работи на България Светлан Стоев, обсъдиха възможностите за разрешаване на конфликти и прилагането на всеобхватната концепция за сигурността в трите измерения от дейността на ОССЕ. 

В изказването си пред своите колеги, българският външен министър подчерта, че нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство пред европейската сигурност и заплаха за регионалната стабилност и развитие. По думите на министър Стоев, е необходимо тяхното разрешаване да се основава на международното право и принципите на териториалната цялост, независимост и суверенитет на държавите, в рамките на установените преговорни формати. Като важно условие за това, Стоев изтъкна политическата воля и готовност за компромиси, тъй като инструментите са налице, но следва да се работи за изграждане на доверие и намирането на трайни решения на продължаващите конфликти. 

Министрите на външните работи на Швеция и България - Ан Линде и Светлан Стоев
Министър Стоев подчерта още, че в региона на Западните Балкани дейностите на ОССЕ допринасят значително за утвърждаване на европейските стандарти и ценности, като така подпомагат страните в пътя им към европейска интеграция.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, mfa.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05