Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлан Стоев: Нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри от 57 държави-участнички в ОССЕ, сред които и министърът на външните работи на България Светлан Стоев, обсъдиха възможностите за разрешаване на конфликти и прилагането на всеобхватната концепция за сигурността в трите измерения от дейността на ОССЕ. 

В изказването си пред своите колеги, българският външен министър подчерта, че нерешените конфликти в региона на ОССЕ са сериозно предизвикателство пред европейската сигурност и заплаха за регионалната стабилност и развитие. По думите на министър Стоев, е необходимо тяхното разрешаване да се основава на международното право и принципите на териториалната цялост, независимост и суверенитет на държавите, в рамките на установените преговорни формати. Като важно условие за това, Стоев изтъкна политическата воля и готовност за компромиси, тъй като инструментите са налице, но следва да се работи за изграждане на доверие и намирането на трайни решения на продължаващите конфликти. 

Министрите на външните работи на Швеция и България - Ан Линде и Светлан Стоев
Министър Стоев подчерта още, че в региона на Западните Балкани дейностите на ОССЕ допринасят значително за утвърждаване на европейските стандарти и ценности, като така подпомагат страните в пътя им към европейска интеграция.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, mfa.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25