Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каним коледния дух в ежедневието си

10
Снимка: БГНЕС

80-сантиметрова коледна звезда засия на върха на празничната елха в центъра на София. Живото иглолистно дърво е високо 13 метра и има нова премяна – в бяла светлина я красят над 10 000 лампички, снежинки и топки. Два големи светещи елена са „намерили подслон“ под елхата за радост на преминаващите деца. Символичното начало на празничната еуфория беше поставено с пищна заря на 1 декември в присъствието на олимпийските златни медалистки от българския ансамбъл по художествена гимнастика.

Красиво е украсен и целият парк пред НДК в центъра на столицата ни. Там от 9 до 23 декември ще се разположи Коледен град, който ще предложи на жителите и гостите на града празничен базар на открито и културна програма.

По традиция в първия ден на декември много български градове запалиха празничната си украса.


Коледното дърво на Пловдив е изработено от фабрика в близкия град Раковски, която е единственият производител на елхи на Балканите. Множество светлини блещукат на 4 хиляди зелени клонки на 13 метровата елха. Специален кът, изработен от възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в града под тепетата, приканва пловдивчани и гостите на града да си направят снимки за спомен сред празничната украса и с Дядо Коледа, съобщи БНР-Пловдив.


Декември е най-вълшебен за децата, които с нетърпение очакват добрия старец и са готови да го изненадат с изработени от тях красоти. В Благоевград например, на 6 декември ще отвори врати „Работилница на елфи“, в която малчуганите ще изработват коледни картички и украса. 

Снимка: архив
Инициативата е на Регионална библиотека „Димитър Талев“ и е част от празничната програма на Община Благоевград.
 

С концерт „Коледни звезди“ и с участието на много малчугани от детските градини в региона на град Средец беше запалена коледната елха там. Така беше поставено и началото на конкурс за най-красива коледна украса. Ще бъдат отличени офиси и къщи в категориите „Традиционна“, „Иновативна“, „Оригинална“ и „Забавна“ украса. 


Никулденски базар с традиционни за празничната ни трапеза вкусотии и други изненади ще подгрява настроението, а на 23 декември малки коледарчета от детските градини в Община Средец ще отправят своя поздрав-наричане за здраве и плодородие през следващата година, съобщи БНР–Бургас.

Край морето започна 15-то издание на конкурса „Да украсим Бургас”. Декември е времето, в което трябва да поканим празничния дух, казват организаторите. „Нека озарим Бургас със светлина и надежда!” е мотото на конкурса, който насърчава креативността и личната инициатива на бургазлии. 


Снимки на красиво украсени блокове, институции, болнични заведения, частни домове, офиси, търговски обекти, образователни заведения и пр. могат да се изпращат до 22 декември на адрес media@burgas.bg.

Повече от сто живи елхови дръвчета ще са акцент в украсата на централната градска част. Клонките им ще бъдат окичени с коледни топки, а специална система от прожектори и озвучаване в основата на дръвчетата, ще се грижат за доброто настроение и празничната атмосфера по центъра на Бургас. А за гостите награда остава да се „гмурнат“ в емоцията на празника.

Така, окрилени от коледния дух, всеки от нас може да сътвори вълшебство като… подари книга. За втора година Националната мрежа за децата провежда кампанията „Едно дете чака магия! Стани магьосник – подари му книга“. Тя е насочена към дечица, които живеят в бедност, преживели насилие, деца от приемни семейства или такива, които по други причини не живеят с родителите си.


Има много деца, които мечтаят да получат книга, но това никога не се случва. Всяко пето дете в България няма книжки, подходящи за неговата възраст, каза за БНР-Варна Варна Мария Брестничка от Национална мрежа за децата. С помощта на граждански организации са събрали желанията на деца от цялата страна. Дарители-магьосници до момента са изпълнили желанията на над 900 деца, но постоянно постъпват нови, които веднага се публикуват на платформата на кампанията. А голямата цел е възможно повече детски очички да греят в Коледната нощ.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС, БНР-Пловдив, БНР-Бургас, БНР-Варна, stolica.bg, Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград, napravimagia.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Сребърни медали за България от Олимпиадата по експериментални науки

Два сребърни медала спечелиха българските отбори в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2024, която се проведе от 7 до 14 април 2024 г. в Люксембург, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учениците ни се..

публикувано на 16.04.24 в 17:09

Традиционната журналистика у нас няма своя младежка публика

Според изследване на Националния статистически институт (НСИ) за 2023г. над 88% от домакинствата в Българияимат постоянен достъп до Интернет. Повечето потребители изпoлзвaт aĸтивнo oнлaйн мpeжaтa вceĸи дeн, а над 95% от тях ca aĸтивни и в социалните..

публикувано на 16.04.24 в 10:50

Президентът поздрави юристите за Деня на Конституцията 16 април

На днешната дата с благодарност си спомняме за далновидността, политическата мъдрост и чувството за отговорност на участниците в Учредителното събрание, които преди 145 години в Търново приеха Търновската конституция и положиха основите на..

публикувано на 16.04.24 в 10:08