Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ценни експонати и най-старият български филмов плакат в изложба за живота на Васил Гендов

Снимка: kinoto.bg

На 7 декември се навършват 130 години от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов. Уникална изложба ще разкаже за живота между театъра и киното насъздателя на първия български игрален филм „Българан е галант“. Експозицията е съставена от 30 табла в размер 70 х 100, посветени на различни теми от биографията и творческия път на Васил Гендов, и десетки ценни експонати и документи, които досега не са напускали музейните и архивни хранилища. Ще се запознаем с неизвестни за широката публика факти за основоположника на българското кино, а така също и с непоказвани досега фотографии, документи от личния му архив, предаден в Националния исторически музей. Ще бъде експониран и най-старият оцелял до днес български филмов плакат, изработен за филма на В. Гендов „Бай Ганьо“ (1922), опазен и съхранен в Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“(в залата на ДА „Архиви“ от 7декември до 13 януари)не само ще отдаде почит на един от основателите на българското филмово изкуство, но и ще приближи съвременната публика до реалните размери на неговата значимост и неоценим принос в българската култура от първата половина на ХХ век.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Фототипно издание на “Царството на славяните” от Мавро Орбини

През 1601 г. в италианския град Пезаро е издадена книгата “Царството на славяните”. Неин автор е един историк от Дубровник – Мавро Орбини, монах от бенедиктинския манастир “Св. Мария” на о. Млет. В предговора към своя труд от 474 страници той пише: “…и аз,..

публикувано на 05.11.09 в 12:15

Националният институт за опазване на недвижимите културни ценности не се закрива, а се преобразува, реши НС

Националният институт за опазване на недвижимите културни ценности не се закрива, а се преобразува, реши парламентът. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за културното наследство. На първо четене се предвиждаше отмяна на разпоредбата, която..

публикувано на 05.11.09 в 11:39

"Осем жени" – премиера в Младежкия театър

Мая Бабурска играе ролята на любимата си актриса Изабел Юпер от филма "Осем жени" в едноименния спектакъл по пиесата на Робер Тома в Младежкия театър "Николай Бинев". Постановката на младата режисьорка Биляна Петрова ще има премиера тази..

публикувано на 05.11.09 в 08:36