Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ценни експонати и най-старият български филмов плакат в изложба за живота на Васил Гендов

Снимка: kinoto.bg

На 7 декември се навършват 130 години от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов. Уникална изложба ще разкаже за живота между театъра и киното насъздателя на първия български игрален филм „Българан е галант“. Експозицията е съставена от 30 табла в размер 70 х 100, посветени на различни теми от биографията и творческия път на Васил Гендов, и десетки ценни експонати и документи, които досега не са напускали музейните и архивни хранилища. Ще се запознаем с неизвестни за широката публика факти за основоположника на българското кино, а така също и с непоказвани досега фотографии, документи от личния му архив, предаден в Националния исторически музей. Ще бъде експониран и най-старият оцелял до днес български филмов плакат, изработен за филма на В. Гендов „Бай Ганьо“ (1922), опазен и съхранен в Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“(в залата на ДА „Архиви“ от 7декември до 13 януари)не само ще отдаде почит на един от основателите на българското филмово изкуство, но и ще приближи съвременната публика до реалните размери на неговата значимост и неоценим принос в българската култура от първата половина на ХХ век.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Гръцки илюстратор рисува графити в Националната галерия "Квадрат 500"

В скулптурната градина на Националната галерия "Квадрат 500" в София, около работите на едни от най-големите български майстори на изящното изкуство като Павел Койчев, Крум Дамянов и Велислав Минеков, точно в този момент се ражда творба на..

публикувано на 12.05.22 в 14:13

Стратос Калафатис ще открие в София изложбата си "Атон: Цветове на вярата"

Изложбата "Атон: Цветове на вярата" на Стратос Калафатис ще бъде открита в софийската галерия "Синтезис" на 12 май и може да бъде видяна до 16 юли. Гръцкият фотограф посвещава години от живота си на изследването и опознаването на Атон – манастирите,..

публикувано на 05.05.22 в 16:23

Най-древният стил санскритски театър танц – на сцената на НАТФИЗ

На 4 май  в театъра на НАТФИЗ ще бъде представена пиесата "Разпознатата по пръстена Шакýнтала" ( Abhijnana Shakuntalam) – творба на най-големия санскритски драматург Калидáса ( V в.), сравняван в индийската култура с Шекспир. Спектакълът..

публикувано на 04.05.22 в 13:12