Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ценни експонати и най-старият български филмов плакат в изложба за живота на Васил Гендов

Снимка: kinoto.bg

На 7 декември се навършват 130 години от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов. Уникална изложба ще разкаже за живота между театъра и киното насъздателя на първия български игрален филм „Българан е галант“. Експозицията е съставена от 30 табла в размер 70 х 100, посветени на различни теми от биографията и творческия път на Васил Гендов, и десетки ценни експонати и документи, които досега не са напускали музейните и архивни хранилища. Ще се запознаем с неизвестни за широката публика факти за основоположника на българското кино, а така също и с непоказвани досега фотографии, документи от личния му архив, предаден в Националния исторически музей. Ще бъде експониран и най-старият оцелял до днес български филмов плакат, изработен за филма на В. Гендов „Бай Ганьо“ (1922), опазен и съхранен в Държавна агенция „Архиви“.

Изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“(в залата на ДА „Архиви“ от 7декември до 13 януари)не само ще отдаде почит на един от основателите на българското филмово изкуство, но и ще приближи съвременната публика до реалните размери на неговата значимост и неоценим принос в българската култура от първата половина на ХХ век.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Графити фестивал преобразява подлеза на Централна автогара в София

Между 15 и 17 април едни най-добрите графити артисти в България ще обединят усилия и талант, за да превърнат пешеходния подлез на Централна автогара-София в произведение на изкуството. Това ще се случи в рамките на второто издание на фестивала..

публикувано на 16.04.22 в 08:15

Постоянната експозиция на Градската галерия в Пловдив отново отваря врати

Градска художествена галерия на Пловдив включва пет експозиционни къщи, разположени на различни места в Стария град. Най-старата и голяма сред тях е сградата на някогашната Областна девическа гимназия на ул. Съборна, която съхранява т.нар. Постоянна..

публикувано на 15.04.22 в 12:20
 Фотография: Яна Лозева

Явор Гърдев: Войната в Украйна изгражда много по-категорично желязна стена от тази по време на Студената война

Декември 2020 година. Светът е в разгара на световната пандемия от Covid-19. Историята продължава да се пише. За първи път в стогодишното си съществуване Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен осъществява онлайн премиера на спектакъла..

публикувано на 12.04.22 в 11:15