Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Първи случай на Омикрон в Гърция

Първият случай на варианта Омикрон на коронавируса в Гърция е бил установен на остров Крит, предаде кореспондентката на БНР в страната Катя Пеева. Случаят е бил регистриран при гръцки гражданин, завърнал се от Южна Африка. Здравният министър Танос Плеврис съобщи на пресконференция, че мъжът е под карантина, а контактните с него лица са дали отрицателен резултат. Пациентът е напълно ваксиниран и е със слаби симптоми. Междувременно гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация срещу Covid-19 за гражданите над 60 години. При отказ ще се налага глоба от 100 евро на месец. Аргументите на правителството са, че 70% от интубираните в болниците са над 60-годишни. Опозиционни партии, без "Нова демокрация", гласуваха против „наказанието на най-бедната част от гърците – пенсионерите“, както заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас.

Турският финансов министър се раздели с поста си

Министърът на финансите на Турция Лютфи Елван подаде оставка, съобщи Държавният вестник на страната. На негово място е назначен помощникът му Нуретин Небати. Медиите в страната определят оставката като „среднощно решение на Ердоган“, съобщава Нахит Догу от БНР Кърджали. Икономически наблюдатели напомнят, че Лютфи Елван не подкрепя ниските лихвени проценти, за разлика от президента Реджеп Ердоган, според когото високите лихвени проценти предизвикват висока инфлация. От началото на годината това е третата смяна в министерството на финансите на Турция. Въпреки новото назначение турската лира продължава да бележи нови исторически спадове в обмена ѝ спрямо останалите валути.

Петдесет бежанци ще отлетят от Кипър за Италия с папата

След започналото петдневно посещение на папа Франциск в Кипър и Гърция той ще отведе със себе си 50 бежанци от Кипър в Италия. Това съобщи президентът на средиземноморската островна държава Никос Анастасиадис, цитиран от БГНЕС. Целта на папската визита е да привлече вниманието към тежкото положение на мигрантите по границите на Европа. Анастасиадис благодари на папата за инициативата и заяви, че кипърският народ "по-добре от всеки друг познава болката от бягството от родните домове". На 4 декември папа Франциск ще отпътува за Атина, като програмата му в Гърция включва посещение на центъра за приемане на бежанци на остров Лесбос, който беше на първа линия по време на миграционната вълна към Европа през 2015 г.

Балкански агенции стават част от Европейски нюзрум

Европейската комисия ще отпусне 1,8 млн. евро, за да помогне за създаването на "Европейски нюзрум", който да обедини 16 информационни агенции на континента, предаде ДПА. Част от средствата ще отидат за допълнително обучение на журналисти и за нов многоезичен сайт с материали на участващите информационни агенции по въпроси, свързани с ЕС, съобщи Европейската комисия. Сред участниците в проекта, координиран от ДПА, ще са и няколко балкански информационни агенции - румънската Аджерпрес, албанската АТА, българската БТА, хърватската ХИНА, македонската МИА, словенската СТА, сръбската Танюг и ФЕНА от Босна и Херцеговина. Очаква се нюзрумът да започне да функционира към средата на следващата година, съобщава БТА.

Албания и Косово премахват граничните проверки

Албанският премиер Еди Рама и косовският му колега Албин Курти се срещнаха в Елбасан, Албания. В центъра на срещата бяха сигурността на границите и свободното движение на стоки и хора между двете страни. Двамата подписаха споразумение за премахване на граничните проверки за превозни средства, пътуващи между Косово и Албания. Очаква се това да стане факт до лятото. На граничните пунктове между двете държави ще има камери, които ще заснемат номерата на преминаващите автомобили. Беше договорено да бъде открит и нов граничен контролно-пропускателен пункт в Шищавец, Албания. Гражданите на Косово ще могат да получават петгодишно разрешение за пребиваване и работа в Албания по облекчена процедура. Същото ще важи и за албанските граждани, които искат да се преместят в Косово. Всяка от страните ще признава дипломите и удостоверенията на другата страна. Очаква се също изграждането на железопътна линия между Дуръс и Прищина, предаде БГНЕС.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35