Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приоритетите на новия български парламент

Политическите сили заявиха позициите си в Пленарна зала

Снимка: БГНЕС

Под председателството на най-възрастния депутат д-р Силви Кирилов, депутатите от новия 47-и парламент на България положиха клетва във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа на България. Обръщение към депутатите и нацията отправи президентът Румен Радев

България не може да си позволи да губи историческо време 


Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът съдбовен – време е за национален консенсус, призова в словото си държавния глава.  

„Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“, на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма“, допълни президентът.

„Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърлил броя на населението. Важният национален консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да бъде траен и полезен, той следва да върне обществения живот в руслото на закона", заяви Радев. Той поиска депутатите да предприемат отдавна отлагани реформи и законови промени. Президентът призова за демонтаж на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Поиска също отговорно отношение при приемането на новия бюджет за 2022 г. и призова да бъде разгледан проектобюджетът, предлаган от служебния кабинет.  

Изборите за 47-о народно събрание може да сложат край на прехода, но това ще зависи от работата на депутатите, завърши обръщението си Румен Радев.  

От „Продължаваме промяната“ разкритикуваха работата на досегашните политици и депутати 


Кирил Петков направи обръщение към депутатите и към българските граждани, живеещи в България и в чужбина от името на първата политическа сила в Народното събрание – „Продължаваме промяната“. Според Петков досегашните народни представители не са си свършили работата и страната е изправена пред много предизвикателства, а 2 млн. българи са избрали да я напуснат. 

„На всеки площад, където се срещахме с наши избиратели, ни казваха: „Моля, върнете ни младите хора”. Това ни го казваха възрастни хора през сълзи – 42% от тях живеят под линията на бедност. А над 40% от техните внуци, останали в България, не можаха да имат тройка по математика и български в 4 клас”, допълни кандидатът за бъдещ премиер. Той призова в страната да спрат алчността, егоизмът и нехайството. Поиска всеки народен представител да бъде част от промяната. „Време е за истинско правосъдие в България, където никой не се чувства безнаказан”, каза още Кирил Петков и завърши обръщението си с думите:. „Време е за иновации, инвестиции, конкурентноспособност. Време е да сложим нов смисъл в думите „народен представител“ и да си свършим работата.“

През последните 6 месеца България загуби прекалено много политическо време 


От името на коалицията ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова припомни, че през тази година два последователни парламента се провалиха в опита да съставят правителство. Затова избирателите наказаха новия парламент с ниска избирателна активност. Заради нея новият парламент няма достатъчна легитимност, смятат от основната опозиционна сила.

Атанасова призова за смирение и отговорност към сложната ситуация, в която се намира страната, за да се излезе от кризата, да се сформира работещ парламент и редовно правителство. Поиска да не се хаби енергия в лични нападки, обиди и самоцелен реваншизъм и настоя държавния бюджет да бъде обсъден и приет до края на календарната година.

„Първият ни проект за решение ще е за налагане на мораториум за теглене на нов държавен дълг до избирането на редовно правителство“, подчерта Атанасова

ДПС остро критикува проведения вот, заради изборни нарушения и репресии 


От името на Движението за права и свободи лидерът на партията Мустафа Карадайъ каза, че ще запомним годината с кръговрат от кризи и избори. Новият парламент трябва да прекъсне поредицата от предсрочни избори и да започне да решава кризите.

„Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават проблеми, се занимават със себе си. Гласуващите дадоха гласа си на партиите, за да сложат край на политическата криза и да се обединят около работещи решения на проблемите им. Но не дадоха властта на нито една партия. Избирателите задължиха депутатите да търсят национално съгласие, с две думи – възстановяване на диалога.“

Карадайъ оспори легитимността на изборите проведени чрез машинен вот и под организацията на служебния кабинет. Обвини вътрешния министър и полицията в натиск и репресии по време на вота. 

България губи битката с пандемията заради безотговорното отношение на изпълнителната власт през последните години, констатира лидерът на ДПС и поиска консенсус за решаване на здравната криза.  

Левицата обеща да е гарант за стабилността на България 


„БСП за България“ влизаме в този парламент с три приоритета, заяви от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова.  

„Първият – започване на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и конституционните принципи на разделение на властите. Второ – превеждане на държавата и на българския народ през кризите с грижа за хората. Трето – активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на ЕС. За ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост на България и за придвижване напред на оперативните програми“, каза Нинова. 

БСП са готови и с програма за действие в първите сто дни и искат максимално бързо да се приеме бюджет, облечен в конкретни числа. "Ще бъдем социалният стълб и гарант за стабилност на България", допълни Нинова. 

От „Има такъв народ“ призоваваха за сговор, пристойно поведение и трудолюбие 


Необходимо е възраждане на нацията, заяви в обръщение към парламента от името на партия „Има такъв народ“ Любомир Каримански.

„Съчетанието на знания и морални ценности могат да доведат до така желания от нас стремеж към минимизиране на корупцията и въвеждане на нови порядки, носещи истинската свобода на хората в България. Управлението на знанието като подход към управлението на държавата не е нова концепция – то е източник на необходимите трансформационни процеси в обществото и икономиката, за да се постигне напредък“, подчерта депутатът. „Трябва да спрем да се оправдаваме, да спрем да поставяме гордостта си пред напредъка.„Има такъв народ“ ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство и парламентът да изкара целия си мандат“, обеща Любомир Каримански.

„Демократична България“ поиска конституционна реформа в съдебната власт


От името на „Демократична България“ съпредседателят Христо Иванов заяви, че няма как да се говори за демокрация, без да помним какво е било – това, срещу което трябва да се борим, защото товинаги надига глава.  

„Виждам, че все повече хора търсят законност, може би това означава, че всички сме готови за съдебна реформа. Не да махнем хора, а да направим онези системни промени в правосъдието и прокуратурата, които да я модернизират, за да сме сигурни, че няма само закон на хартия, а правосъдие, на което всеки гражданин може да се опре. Имам надежда, че този път ще успеем да направим това. Казват ни го избирателите и нашите партньори от ЕС – трябва да направим конституционна реформа“, подчерта Иванов. Той посочи, че ще продължат да работят за българите в чужбина. По темата за Северна Македония политикът каза, че „трябва да защитим българския интерес, българската история и заедно да станем членове в общо европейско семейство“.  

От „Възраждане“ заявиха, че представят всички българи в страната и чужбина 


От днес започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното, каза в декларацията си председателят на партия „Възраждане” Костадин Костадинов.  

„Притиснат до стената човек има два избора – да се подчини, или да се опълчи. Ние „възрожденците“ се опълчихме. Сега сме тук, за да кажем, че не искаме България да е лишена от собствена политика. Тук сме, за да се борим с демографската катастрофа. Тук сме, за да кажем, че няма да търпим ограничения и принудителна ваксинация. Тук сме, за да кажем „Не“ на зелената сделка“, заяви още лидерът на най-малката парламентарна група. По думите му, „България заслужава добро, отговорно, съвестно управление. Ние българите заслужаваме качествено образование, здравеопазване и социални политики. Българите заслужават справедливо заплащане за труда си. Време е обирът на нашето бъдеще да спре!“.

Депутатите от 47-ото Народно събрание избраха Никола Минчев от партия „Продължаваме промяната“ за председател на парламента. Той бе подкрепен от 158 гласа. 


Минчев е юрист с дългогодишен стаж като адвокат. Специалист е по процесуално право. 

От 240 депутати в 47-ия парламент едва 54 са жени, което го прави най-слабо феминизираното събрание. Средната възраст на народните представители е малко над 40 г. Най-многобройни са професионалните групи на юристите – 38 и на икономистите – 31. Лекарите сред депутатите са 13.  

Подписването на коалиционно споразумение за управление между 4-те преговарящи партии се отлага за идната седмица. Президентът Румен Радев съобщи, че на 6 декември започва консултации за съставяне на правителство.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БСП ще работи за широко ляво обединение

Българската социалистическа партия ще покани на 1 май т.г. над 25 партии в левия спектър, както и над 20 близки по идеология граждански сдружения и неправителствени организации, съобщи лидерът Корнелия Нинова след днешния Национален съвет. “ Ще..

публикувано на 13.04.24 в 16:19
Стефан Димитров

Подготовката на изборите зад граница върви по план

От Министерството на външните работи обявиха, че получават достатъчно средства за организацията на изборите зад граница. Служебният външен министър Стефан Димитров увери, че подготовката върви по план. В МВнР е сформирана работната група..

публикувано на 11.04.24 в 18:55

Честността на вота е без алтернатива, обеща служебният премиер

За служебния кабинет честните избори ще бъдат приоритет и са без алтернатива. Той ще се противопостави по всякакъв начин на купения вот. Това обяви на първото заседание на новото правителство премиерът Димитър Главчев. По думите му, предстои..

публикувано на 11.04.24 в 15:25