Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулден е сред най-обичаните християнски зимни празници в България

Снимка: архив

В календара на българите 6 декември, известен още като Никулден, е особено тържествен празник, отреден от православната църква за почит към Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Роден е през III в. в Патара, днешна Мала Азия, водил праведен монашески живот, помагал на бедни и страдащи, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. В очите на вярващите той бил „правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието“, затова е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г., а мощите му са пренесени в Италия и до днес се пазят в град Бари.

В България св. Николай е сред най-тачените християнски светци, покровител на пътешествениците, моряците и рибарите, а почитта към него е от дълбока древност. В народните представи светецът плава на златен кораб и усмирява бурите и морските стихии. Преданието гласи, че свети Николай спасил пробита гемия от потъване, като запушил дупката с шаран.


За рибарите, на този ден приключва есенният риболов и по традиция се отбелязва с богата трапеза от рибни ястия.



Според някои суеверни вярвания, при направата на плавателни съдове, строителите им вграждали икона на Св. Николай, за да пази плаващите от бурите и ветровете. При появата на силна буря, жените на рибарите в морето отивали на брега с иконата на св. Николай и я потапяли до три пъти във водата, за да се върнат мъжете им живи и здрави.

Счита се също, че светецът спасява и изпадналите в беда сиромаси, като им оставя кесия с жълтици, така както помогнал на бедния баща, който нямал пари да омъжи подобаващо дъщерите си. Затова и банкерите също приемат Никулден за свой празник.

В църквата ни паметта на св. Николай се отбелязва с празнична света литургия и освещаване на рибен курбан за здраве и благословия на вярващите.



В съвременната българска традиция, на Никулден домакинята подрежда празнична вечерна трапеза, на която задължително се поднася рибно ястие, приготвено от пресен шаран, най-често пълнен с орехи и лук – за здраве и благополучие на къщата.


Днес празнуват не само именниците Никола, Николина, Николай, Нина и т.н., но и всички бургазлии, избрали св. Николай за покровител на своя град. 

Снимки: архив, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27
Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05