Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Никола в една старинна песен

Снимка: архив

Денят на Свети Николай Мирликийски, когото православието чества днес, е и един от най-големите народни празници. В българските фолклорни представи, светецът има крила, което му придава черти, близки до митичния образ на човека-змей. Той има две души и може да е едновременно на две различни места. Нашите етнографи са записали легенди, които разказват как свети Никола е на трапеза, но в морето се разразява буря. Свети Никола „заспива“, но всъщност отлита, за да спаси хората, изпаднали в беда.

Подобна песен се изпълнявала на Никулден по време на празничната трапеза: Свети Никола коня кове, за да отиде на погача, заедно с вси светии, защото се е родил Млада Бога. Когато отишли при Богородица, светиите седнали около трапезата. Слуга им бил свети Васил, който „редом реди златна чаша“ (това е било обичайно някога – една чаша или по-голям съд с вино да обикаля трапезата и всички по ред да пият от него). Свети Никола взел златната чаша, която му дал свети Васил, но заспал и тя се наклонила. Миг преди да се разлее виното, той я уловил. След това обяснил, че се е разлюляло Черно море и той се „пренесъл“, за да укроти силни бури и да спаси три гемии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Всичко е било за добро" - първи дует на Михаела Филева и Дара Екимова

С предчувствие за пролет, две от най-актуалните дами в съвременната българска музика – Михаела Филева и Дара Екимова – подаряват на своите почитатели обща песен. Освен че в нея гласовете им за първи път звучат заедно, те са и автори на "Всичко е било..

публикувано на 08.03.24 в 10:15

Концерт на Лили Иванова в зала "Флаже" обединява българската общност в Белгия

След десетгодишна пауза примата на българската поп музика Лили Иванова отново ще изнесе голям концерт в Брюксел. Събитието е на 6 март, от 20:00 часа местно време, в легендарната зала "Флаже" на белгийската столица и е под патронажа на българския..

публикувано на 06.03.24 в 04:30

"Дай ми любов" събира Християна Дънкова и Кристиян Янкулов в дует

Двама млади, но вече добре познати изпълнители – Християна Дънкова и Кристиян Янкулов – представят първата си съвместна песен "Дай ми любов". Посветена на любовта, която днес все по-рядко срещаме в чистата ѝ форма,  "Дай ми любов" е красива поп балада..

публикувано на 05.03.24 в 10:55