Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ива Христова: До месец Омикрон ще доминира у нас

Снимка: Ройтерс

Омикрон – новият вариант на коронавируса, в рамките на месец може да се превърне в доминиращ у нас, прогнозира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В страната ни все още няма регистриран случай на най-новия Covid вариант. „Този процес изисква време, докато лабораториите изпратят пробите и те да се обработят. Започнали сме мащабно секвениране, чиито резултати се очакват до седмица”, добави вирусологът. Тя обясни, че Омикрон е с 200-300% по-заразен в сравнение с Делта варианта, но протича по-леко. Според проф. Ива Христова много от мутациите на новия вариант са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция, единайсет души са ранени

Единайсет пътници пострадаха в катастрофа с български автобус, съобщи Генералното ни консулство в Одрин. Превозното средство, което е пътувало от Истанбул за Добрич, е излязло от платното, ударило се е в дърво и се е преобърнало вчера на обед на около..

публикувано на 20.04.24 в 09:23

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10
Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05