Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско или вносно месо ще сложим на трапезата по празниците

Български животновъди търсят възможност за преки продажби на крайни клиенти

Снимка: архив

Почти всички месни продукти на трапезата на българина са внос от други европейски страни. Свинското месо основно го внасяме от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Немалки количества идват на българския пазар от Испания, Белгия и Нидерландия. Това е защото потреблението на месо у нас надхвърля родното производство. По данни на ресорното министерство, през 2020 г. в България е произведено 20 316 тона червено месо – с 15,4% по-малко в сравнение с предходната година. Свинското месо във фермите намалява с 40,2% и заема 9,9% от общо произведеното месо в стопанствата.

Като причина за срива в българското свиневъдство производителите посочват масовото изтребление на животните заради болестта „Африканска чума“, която лиши от поминък много от тях. В допълнение, животновъдите са затруднени от високите цени на електроенергията и от поскъпването на зърното и фуражите, които формират над 70% от себестойността на свинското месо у нас. „Както знаем, зърното поскъпна и го няма, а пазарът е залят с вносно свинско месо от ЕС и цените спаднаха драстично. Ние естествено търпим загуби“, посочи пред БНР свиневъдът от русенско Вихрен Димитров. Той и колегите му се надяват като компенсация на част от загубите земеделското министерство да спази обещанието си да изплати помощите за хуманно отношение към животните.

Защо обаче крайният потребител не усеща сериозно спада в цените? „Разликата между българското и чуждото месо се стопява при търговците на едро и прекупвачите“, обяснява производителят и добавя:

„На нас ни казват, че могат да купят живото месо за два лева на килограм, а трупното е по 3,60-3,70 примерно. Така от всеки килограм ние губим от разликата и няма механизъм, който да ни защити. Колегите намаляват поголовно животните, затварят ферми. Затова остава ние сами да си помогнем и да продаваме директно месото на крайните клиенти.“

В обръщение към Националното сдружение на общините и до кметовете на малките населени места Вихрен Димитров предлага кметствата да уведомят жителите, че българските свиневъди са в състояние да доставят до всяка точка на страната българско свинско месо на конкурентна на търговските вериги цена.

„В малките населени места, където хората не могат да отидат до града, за да си купят месо от магазина и то на висока цена, ние ще можем да им го осигурим. Цената хем покрива нашите разходи, хем не търпим загуби“, обяснява Димитров.

Свиневъдите са категорични, че инициативата им не е в противоречие с ветеринарните разпоредби:

„Имаме хладилни камиони, месото ни се проверява от ветеринарни лекари. Имаме всички нужни документи, издаваме и касов бон, не виждам да има пречки от санитарен характер. Нашата продукция е проверена многократно. Ветеринарните власти трябва по-скоро да обърнат внимание на нелегалната търговия, която се вихри около празниците.“

Някои кметове отхвърлят идеята с обяснението, че не са магазин, който да продава месо, други пък откликват с радост на предложението. А производителите се надяват да съхранят стопанствата си:

„Ние в България успяваме да осигурим едва 20-30 % от свинското, което е на пазара. Никой не протестира, че идват камионите с вносно месо от Германия и Испания за големите търговски вериги. Когато започна пандемията си останахме само с пожеланието да дадем приоритет на родното производство. Печалбите отиват в джобовете на чуждите търговци, а ние фалираме. После какво ще стане, когато останем без родно производство?“ пита свиневъдът от Русенско Вихрен Димитров.

Съставила: Дарина Григорова /по интервю на Веселина Миланова, БНР-„Хоризонт“/

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50