Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даваме подслон на афганистанец след 40 години служба за България

Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди пълната подкрепа на страната ни за дългогодишния местен служител на посолството ни в Кабул Амруддин Хакшенас и семейството му, които с помощта на МВнР неотдавна бяха евакуирани от Афганистан. 

„С общи усилия ще направим така, че да се чувствате възможно най-добре в България“, подчерта министър Стоев, който прие Амруддин Хакшенас в МВнР. Той благодари на Хакшенас за всичко, което е направил за България през 40-годишната си служба за страната ни. В резултат на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка“. 

Хакшенас бе първият от 70-те афганистански граждани, които България прие тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Красотата на физиката представят с Ден на отворените врати във Физическия факултет на СУ

Забавни физични експерименти от всички области на физиката, демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, необходимите условия за да наречем една планета "близнак на Земята", среща с българските търсачи на екзопланети към катедра..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Велопоход в полза на страдащите от хемофилия се провежда в София, Пловдив и Варна

700 са българите, диагностицирани с хемофилия. От тях 100 са деца. Заболяването обикновено е наследствено, а препоръката към семействата е да изследват новородените си момченца още при раждането. Доскоро се смяташе, че само мъжете могат да бъдат..

публикувано на 20.04.24 в 06:35

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10