Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентите празнуват днес, но настояват за нови форми на организация на учебния процес

Онлайн обучението доказа своята ефективност, но трябва да се провежда паралелно с присъственото, смятат членовете на ЕСС

Снимка: Ани Петрова

Близо 200 000 души се обучават в 52 висши училища в стотици специалности в страната ни. И както повелява традицията – 8 декември е ден за празнуване. Пандемията няма да помрачи веселбата на студентите, които притежават зелен сертификат и ще могат да се отдадат на развлечения в заведения, барове, дискотеки и пр.

Малко предистория на празника

Идеята в България да има специален празник, посветен на студентите, се ражда в главата на министъра на образованието проф. Иван Шишманов през далечната 1897 година. Със свое решение Академичният съвет на най-старото висше училище у нас – Софийския университет „Свети Климент Охридски“, определя това да бъде денят на светеца – 25 ноември. След смяната на Юлианския, с Григорианския календар ( 1916 г.), студентският празник се измества на датата, с която е свързан и днес – 8 декември.

Студенти по време на пандемия

През последните близо две години, в които споделяме ежедневието си с пандемията от Covid-19, се наложи висшето образование да премине през една значителна за България трансформация. И ако в началото някои от университетите у нас не бяха напълно подготвени да провеждат лекции и упражненията дистанционно, то днес - близо две години по-късно, онлайн обучението върви по план. Но не липсват гласове, които настояват за нормализацията на учебния процес. Възстановяване на присъственото обучение е водеща цел и за новото ръководство на Европейския студентски съюз (ЕСС). Един от членовете му е българинът Станимир Бояджиев.

„От България бях единствен кандидат, номинация на Националното представителство на студентските съвети, което е пълноправен член на организацията вече над 12 години. На мен беше поверено да ръководя две от основните направления – програма „Еразъм +“ и студентската мобилност и академичната почтеност. Това е тема, която тепърва навлиза сред студентската общественост. Отнася се до въпроси, свързани с интелектуалната собственост, плагиатството и възможността студентите да бъдат част от различните комисии в образователните институции и на национално ниво в министерства и други структури“, обясни пред Радио България Станимир.

Станимир Бояджиев

Връщането към присъствен учебен процес, трябва да се осъществи след осигуряването на необходимата безопасност“ – категоричен е Бояджиев. Формата на обучение обаче трябва да претърпи известна промяна.

„Ще работим и за въвеждането на т.нар. blended mobility, което ние наричаме комбинация между присъствено и онлайн обучение. Онлайн обучението ни показа, че дава възможност да бъдат използвани и нови технологии в съвременната подготовка на студентите.“

Станимир и останалите членове на Европейския студентски съвет работят основно онлайн, като заетостта им не е обвързана с нормиран работен ден. Извън Общите събрания на ЕСС, които са през пролетта и есента, членовете му - от 45 национални студентски съюза от цяла Европа, провеждат серия от вътрешни семинари и обучения по различни теми. Най-често те са  свързани със студентския живот и практики във висшето образование, прилагани в различните държави.

„Хубаво е, че европейската студентска общност е обединена посредством тази организация, дава се възможност регионални проблеми да бъдат чути и ЕСС да подпомогне тяхното решаване – признава Станимир и дава пример с добри практики от Западна Европа, където някои страни осигуриха помощ за студентите, под формата на различни грантове. – Подобно нещо в Източна Европа не се случи. Свидетели сме също и на различните битови условия, с които се сблъскват студентите в отделните държави. В някои от тях материалната база и общежитията не отговарят на съвременните стандарти. ЕСС има механизъм, чрез който да поставя тези въпроси на дневен ред, било то пред европейски или национални институции.“

Сред тях са Съветът на Европа, всички институции на ЕС, както и множество международни организации, признали организацията на Европейския студентски съюз.

А по повод днешния празник, пожеланието на Станимир към всички бивши, настоящи и бъдещи студенти е да отстояват целите и да следват мечтите си, каквото и да им струва това.

Снимки: Ани Петрова, Facebook/Станимир Бояджиев, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30