Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова тенденция: българските туристи отрано резервират за празниците

Снимка: banskoski.com

Снегът тази година не закъсня. Най-нетърпеливите вече кръстосват ски пистите на зимните ни курорти. Междувременно хотелиери и ресторантьори из цялата страна са в трескава подготовка за празниците покрай Коледа и Нова година. Над половин милион наши сънародници ще пътуват из България по време на предстоящите два дълги празнични уикенда, сочи прогноза на Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки противоепидемичните мерки за влизане в страната, се очертава и ръст на чуждите туристи през идните седмици. Става дума най-вече за гости от съседните Балкански страни, но има и заявки от Великобритания, Ирландия, Полша, Скандинавия и Русия.


Браншът обаче разчита най-вече на българския турист, който покрай пандемията се преориентира почти изцяло към родните хотели. „Повечето ни бази, къщи за гости и малки семейни хотели бяха 100 % резервирани още от преди месец, а и по-рано“, казва Даря Заричинова от сдружение Тур Клуб РеМарк, в което членуват собственици на туристически обекти в регион „Балкания“, обединяващ общините Троян, Тетевен, Етрополе и Априлци в Централната част на страната ни. По традиция регионът посреща предимно български туристи. „При нас всичко се запълни предварително. Свидетели сме на нетипично поведение на сънародниците ни, които по принцип резервират в последната минута“ - твърди Даря Заричинова и добавя:


Надявам се тази Нова Година да бъде по-различна от миналогодишните празници, когато имаше ограничения в работното време на обектите. Тогава хотелиерите ни се опитваха по всякакъв начин да организират приятното посрещане Новата Година след 10 ч. вечерта. Някои дори направиха купон на открито покрай огньове и други приспособления. Но мисля, че сега ще бъде по-спокойна ситуацията, благодарение на зелените сертификати. Голяма част от гостите и персонала ни са ваксинирани. Освен на празничната трапеза с богато меню, туристите ни ще наблегнат на планинските преходи и културните маршрути в района.“

Малин Бистрин

А дали въвеждането на оспорвания сертификат за ваксинация не оказва все пак благоприятен ефект върху отрасъла? „Персоналът ни е ваксиниран почти на 100 %! Сертификатът ни дава едно спокойствие, което се отразява добре на сезона. Освен това хората се чувстват сигурни, защото хотелите и ресторантите спазват стриктно противоепидемичните мерки“- казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.


„Въпреки трудностите, растящите цени на енергията и на енергоносителите, въпреки колебанията при записванията и възможността за отмяна на резервациите в последния момент, все пак имаме доста добри заявки за празниците. Ще направим един много добър сезон, най-вече благодарение на българския турист. И от чужденците има интерес. Но там възможността за lastminuteотмяна прави донякъде тези записвания несигурни, в зависимост от това къде България се намира на световната здравна карта. В момента около 80-85% от хотелската ни база е вече резервирана. Причината е, че тази година сънародниците ни отрано направиха заявките си за празниците. А чужденците, които миналата година отдъхваха в Банско, сега се връщат отново“– каза в заключение Малин Бистрин.

Снимки: banskoski.com, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10

Вижте кои исторически места да посетите навръх Националния празник на България

Над 6 хиляди българи ще се изкачат на паметния връх Шипка на 3 март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Други 25 хиляди наши сънародници пък ще използват почивните дни покрай Националния празник – 3 март , за да посетят..

публикувано на 02.03.24 в 05:30