Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова тенденция: българските туристи отрано резервират за празниците

Снимка: banskoski.com

Снегът тази година не закъсня. Най-нетърпеливите вече кръстосват ски пистите на зимните ни курорти. Междувременно хотелиери и ресторантьори из цялата страна са в трескава подготовка за празниците покрай Коледа и Нова година. Над половин милион наши сънародници ще пътуват из България по време на предстоящите два дълги празнични уикенда, сочи прогноза на Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки противоепидемичните мерки за влизане в страната, се очертава и ръст на чуждите туристи през идните седмици. Става дума най-вече за гости от съседните Балкански страни, но има и заявки от Великобритания, Ирландия, Полша, Скандинавия и Русия.


Браншът обаче разчита най-вече на българския турист, който покрай пандемията се преориентира почти изцяло към родните хотели. „Повечето ни бази, къщи за гости и малки семейни хотели бяха 100 % резервирани още от преди месец, а и по-рано“, казва Даря Заричинова от сдружение Тур Клуб РеМарк, в което членуват собственици на туристически обекти в регион „Балкания“, обединяващ общините Троян, Тетевен, Етрополе и Априлци в Централната част на страната ни. По традиция регионът посреща предимно български туристи. „При нас всичко се запълни предварително. Свидетели сме на нетипично поведение на сънародниците ни, които по принцип резервират в последната минута“ - твърди Даря Заричинова и добавя:


Надявам се тази Нова Година да бъде по-различна от миналогодишните празници, когато имаше ограничения в работното време на обектите. Тогава хотелиерите ни се опитваха по всякакъв начин да организират приятното посрещане Новата Година след 10 ч. вечерта. Някои дори направиха купон на открито покрай огньове и други приспособления. Но мисля, че сега ще бъде по-спокойна ситуацията, благодарение на зелените сертификати. Голяма част от гостите и персонала ни са ваксинирани. Освен на празничната трапеза с богато меню, туристите ни ще наблегнат на планинските преходи и културните маршрути в района.“

Малин Бистрин

А дали въвеждането на оспорвания сертификат за ваксинация не оказва все пак благоприятен ефект върху отрасъла? „Персоналът ни е ваксиниран почти на 100 %! Сертификатът ни дава едно спокойствие, което се отразява добре на сезона. Освен това хората се чувстват сигурни, защото хотелите и ресторантите спазват стриктно противоепидемичните мерки“- казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.


„Въпреки трудностите, растящите цени на енергията и на енергоносителите, въпреки колебанията при записванията и възможността за отмяна на резервациите в последния момент, все пак имаме доста добри заявки за празниците. Ще направим един много добър сезон, най-вече благодарение на българския турист. И от чужденците има интерес. Но там възможността за lastminuteотмяна прави донякъде тези записвания несигурни, в зависимост от това къде България се намира на световната здравна карта. В момента около 80-85% от хотелската ни база е вече резервирана. Причината е, че тази година сънародниците ни отрано направиха заявките си за празниците. А чужденците, които миналата година отдъхваха в Банско, сега се връщат отново“– каза в заключение Малин Бистрин.

Снимки: banskoski.com, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10