Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в БНР по повод Коледния ден на Еврорадио

„Абати и хистриони“ в изпълнение на Ансамбъл Gli Accordati

Ансамбъл Gli Accordati
Снимка: личен архив

„Ансамбъл Gli Accordati възникна спонтанно през 2014 г., като реализация на една отдавнашна смътна мечта, на много желания, като пееща форма на приятелство и израз на взаимна „настроеност“. Това значи името ни – „настроените“. Един с друг, към друг, към публиката, към музиката“ – така диригентът Драгомир Йосифов представя Вокалния ансамбъл Gli Accordati, който ще изнесе коледен концерт, наречен „Абати и хистриони“. Датата е 14 декември, залата – Първо студио на БНР.

На 19 декември записът от концерта на Gli Accordati с диригент Драгомир Йосифов ще бъде излъчен по 16 обществени радиостанции в 11 държави на три континента – Европа, Северна Америка и Австралия, като част от програмата на медийния алианс Европейски съюз за радио и телевизия (EBU) за отбелязване на Коледния ден на Еврорадио.


За първи път този ден е отбелязан през 1995 г., оттогава, винаги в последната неделя преди Рождество Христово, радиостанциите-членки на EBU предлагат едночасови концертни програми с класическа музика, свързана със светлия празник.


Концертът „Абати и хистриони“ ще представи страната ни тази година. В концерта ще прозвучат творби от различни епохи (XVI, XVII и XX век), обединени от мотото – Днес Христос е роден! Сред авторите са Свелинк, Орландо ди Ласо, Жанекен, Джезуалдо, Малер, Стравински, Пуленк, Арво Пярт и др. Нека припомним, че на латински histriō означава актьор, изпълнител. Хистриони наричали странстващите актьори в Европа през Ранното Средновековие, които съчетавали слово, музика, акробатика и т.н. На френски използвали названието жонгльори, на немски – шпилмани, на руски – скоморохи. Самото заглавие на програмата подсказва не само характера на творбите, включени в нея, а и общата идея на музикантите в състава, което Драгомир Йосифов обобщава в присъщия си стил: „Ние сме певци, пеещи диригенти и – (почти) непеещ диригент. Спомням си за един великолепен британски ансамбъл, който се нарича Joyful company of singers – ето това име, с всичко, което стои зад него ме привлече и накара да опитаме – дали отново ансамбловото вокално музициране може да бъде joyful? Радостно? Чисто? Настроено?“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акапелната формация Спектрум гостува на българите в Люксембург

В навечерието на националния ни празник, акапелната група Спектрум (Spectrum Vocal Band) ще изнесе концерт в Люксембург. Поканата е дошла от Културен клуб "Гайда" – място, известно като работилница за събития и българска култура за приятели от близо и..

публикувано на 01.03.24 в 10:15

Детският хор на БНР изпълнява български творби в първия си концерт с Детския хор на Радио Румъния

Детските хорове на обществените радиа в България и Румъния за първи път ще изнесат съвместен концерт в Букурещ днес, 29 февруари. Събитието е част от програмата за сътрудничество между двете медии и е посветено на високите хорови постижения...

публикувано на 29.02.24 в 09:10

Посоки в дебютния авторски албум на талантливата Калина Андреева

Калина Андреева е малко над 20-годишна, но вече е изградила име на талантлива контрабасистка, певица и автор на музика и песни. Първата си композиция създава още на 4-5 годишна възраст – тогава измисля мелодия, баща ѝ я хармонизира и така се превръща..

публикувано на 23.02.24 в 10:15