Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеем в свят, в който всяко наше движение създава данни

Настъпва моментът да се радваме на най-ценното си качество – да творим

Дигиталните канали са един от начините за достигане до сънародниците ни в чужбина

Снимка: архив

Още щом се появим на нашата земя, започваме да играем. Невръстни влизаме в ролите на родители, строим сгради, пътища, мостове, създаваме имагинерни общности и пространства. Така чрез подходите на детството не само опознаваме света, но с приложението им в сериозни дейности правим качествен скок като отделни личности, а и в развитието ни в общочовешки мащаб.

Приложението на игрови методи в управлението на човешките отношения все повече навлиза в икономиката, бизнеса, маркетинга, правителствения и неправителствения сектор. Т.нар. геймификация всъщност не е нещо ново, твърди Алексей Потебня, маркетинг мениджър в интерактивния център за наука и технологии “ТехноМеджикЛенд” и преподвател в катедрата “Стопанско управление” на Софийския университет.

Геймификацията е добре познатият модел на хомо луденс (играещия човек) – обяснява той. – Това е моделът на човека откривател, който се води от любопитството и се стреми да бъде първи. Това е и моделът, при който ние играем, състезаваме се и накрая получаваме награда.”

Алексей Потебня

Игровите инструменти помагат да разгърнем мисленето си отвъд границите на нашите професии, трансформирайки ги в нови, които все още дори нямат имена. Например с помощта на иновативните подходи числата оживяват – “в добрия смисъл”, подчертава Алексей Потебня.

Живеем в свят, в който всяко наше движение създава данни – продължава специалистът. – Дори самото преминаване в метрото генерира стотици редове. Оказва се, че разполагаме със страшно много информация, която не знаем как да обработваме, затова и там ще бъде необходимо да се появят нови хора. Мнозина днес се притесняват от навлизането на изкуствения интелект и казват – роботите ще вземат работата ни. Всъщност роботите имат изключително ценното свойство да не се уморяват, да не се отегчават да правят повтаряеми неща. Така че идва моментът хората да започнат да се радват на съзиданието и на може би най-ценното качество на човека, а именно да твори.”

Наличието на прекалено много информация често води до възникването на фалшиви новини, казва още Алексей Потебня и дава пример с т.нар. инфодемия покрай пандемията от Covid-19. Затова и според него е необходимо появата на професионалисти, които да разсейват страха на хората от прогреса на технологиите.

Тези страхове са неоснователни, още повече че една промяна в регламента за защита на личните данни в ЕС ни накара да се замислим каква информация оставяме и дали този акт е доброволен – добавя Алексей Потебня. – В нашата епоха едно от най-хубавите неща е, че всичко, което правим, носи преживяване. А за да се случи то по най-добрия и увлекателен начин, трябва да има синхронизация с управлението на множество данни, за да попаднем на правилното място в правилното време и да преживеем нещата по начина, по който си ги представяме.”

Дигиталните канали са един от начините и за достигане до сънародниците ни в чужбина.

“Българските общности зад граница имат невероятната възможност да бъдат където си поискат – казва още Алексей Потебня. – Не приемам, че тези хора са далеч от нас, тъй като благодарение на дигиталното пространство те могат активно да участват в нашия живот. Много наши общности зад граница успешно поддържат връзка с България, както и изключително високо ниво на познание за обществения, социалния и политическия живот. Дигиталната среда ни дава възможност да се свържем с хора, които се намират в избрана точка на света, а вече и извън него - през това лято осъществихме връзка с космоса. И всичко това се случва, тъй като смело се работи за усвояването на нови хоризонти, на знания за информационните системи, основаващи се на дигиталния свят.”

А за да се ориентираме в него, учението не трябва никога да спира. “Светът е безкрайно голям източник на изненади, на красиви неща и ако не отидем да ги намерим, ако не ги изучим, няма как да ги преживеем. Т.е. няма как да се случи онази магия, наречена живот”, убеден е Алексей Потебня.

Снимки: архив, Facebook /Алексей Потебня

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43