Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква година изпращаме – българи в България и по света

Снимка: архив

Отива си една година, изпълнена с предизвикателства и неочаквани обрати. Тъгата, самотата, отчаянието се редуваха със смеха и надеждата – емоции, изострени до краен предел. Пандемията промени нашето ежедневие и пренареди приоритетите ни, а изборният триптих – политическия пейзаж в страната. Covid и „избори“ – това бяха двете знакови за България думи за 2021-ва.

Каква беше тази година през погледа на българите по света и у нас и с какви надежди очакват идването на новата 2022-ра – ето какво споделиха събеседниците на Радио България в деня, който обичаме да оставяме за равносметка.

Даниела Зекина: Човек не може да живее сам за себе си


Даниела Зекина е българска художничка от Монреал. Уж от България я делят хиляди километри, а тя все я носи в сърцето си и всяко лято се завръща в родната София. Пандемията обаче й налага да наруши тази традиция. Тя е убедена, че изпитанията, през които сме преминали, са ни научили да отсяваме това, което е наистина важно и ценно за нас:


„Годината беше тежка не само за България. Беше тежка за целия свят. Какво ще бъде занапред, това е въпрос, на който е невъзможно да се отговори. Едно е сигурно, че може би светът вече няма да бъде същият. Мисля, че разбрахме едно основно нещо през тази година – че човек не може да живее сам за себе си, хората са свързани помежду си. Трябва да има по-голяма солидарност, по-голяма толерантност, по-голямо разбиране между нас. Не само в България, но и в другите страни по света.“

Рангел Васев: Гледам на себе си като на гражданин на Европа


Рангел Васев е наш човек в Берлин. Напуска комфортната си работа в Бундестага, за да превърне в професия страстта си към винила. Сега успешно произвежда четки за почистване на грамофонни плочи. Според Рангел днес границите са чиста формалност и приканва и нас да скъсаме със стереотипите и деленето на българите в България и зад граница:


Аз по принцип избягвам това определение за заминаване и връщане в България, защото предпочитам да гледам на себе си като на гражданин на Европа. В момента не съм в България, но не съм я напуснал завинаги. Полетите от Берлин до София траят 2 часа. По всяко време мога да тръгна и след 2 часа да съм в София. Много ми се ще да променим философията и начина на мислене за това, как младите хора напускат България и не се връщат. Моят център на живот в момента е в Берлин, защото моето семейство е тук. Но нашите контакти с България са много тесни и ние прекарваме колкото се може повече време в родината.“

Пламена Тенева-Ман: България да има по-голяма тежест в Европа


Пламена Тенева-Ман
е българка, инженер в международна компания. Вече над 20 години живее в Париж. Тя определя 2021 г. като трудна, но пък довела до жадуваната от повечето българи промяна в управлението на страната:

Българският народ прекара цяла година в размисъл, заради неколкократния вот за парламент. Видяхме партии да се раждат и нови да влизат във властта, за да подпомагат държавата в кризата. Щастлива съм, че вече имаме правителство в коалиция на четири партии. Задачата им никак няма да е лека, но е историческа. Промяната е крехка, но дойде!  Нека дадем шанс на новите управници да направят така, че държавата ни да си стъпи на крака, за което мечтаем от години.“

Пламена се надява, че 2022 г. ще донесе стабилност на България и тя ще стане държава, „която има тежест в европейската и световната политика, която произвежда собствена енергия, икономически много по-независима, страна, в която хората да живеят достойно, а не в мизерия.“

Ивана Кълвачева: Нещата са прости – всеки да си върши работата


Във френската столица живее и Ивана Кълвачева – един български Херлуф Бидструп във фотографията. Неин неизменен спътник е фотоапаратът, а обективът й улавя ежедневието в неочакван хумористичен ракурс. Тя определя 2021 г. като сложна, но равносметката е, че „има светлина в тунела“:


„След три парламентарни избори очаквам най-после да имаме добре функциониращо правителство и по-отговорни народни представители. Нещата са прости. Нека всеки да си гледа съвестно работата. Не проумявам как спи спокойно кмет, който е разрешил незаконно строителство, как спи журналист, който пуска непроверена информация, как майсторът продължава да се води такъв при немарлива работа, лекарят, който не търси начин да излекува, учителят – да изучи.“

Йордан Радкев: Започнахме строежа на българска църква в РЮА


Йордан Радкев емигрира със семейството си в Йоханесбург през 1995 г. с първия директен полет на авиокомпания „Балкан“. В България е бил университетски преподавател, в РЮА се развива успешно като софтуерен инженер. Българската общност там е много задружна и си е създала своята малка България. Как изглеждаше нашата страна, погледната от разстояние?


„България оттук изглеждаше доста объркана – с многократните избори и нерешителността за избор на ръководители. Радваме се, че най-накрая имаме правителство и се надяваме то да бъде добро и да помогне на страната да просперира“, казва Йордан Радкев.

Той споделя, че въпреки сложната ситуация покрай пандемията 2021 г. за българската общност в РЮА е белязана с голям успех. Нашите сънародници са сбъднали своя стара мечта – получили са  разрешение за изграждане на българска църква и строителството е започнало през март. „Надяваме се догодина за празника на Свети Йоан Рилски да я осветим“, добавя Йордан.

Марин Христов: Година като всяка друга


Музикантът Марин Христов – Христе живее в Ботевград. У него се заражда идеята за инициатива, която да популяризира в цял свят българския обичай сурвакане.Той приканва българи и чужденци да се сурвакат пред забележителности в местата по света, където живеят, като се снимат, а след това всички получени клипчета ще бъдат обединени в един. Възприема годината, която изпращаме по-философски:


Година като всички останали. Защото понякога външните фактори не са толкова от значение за това, как се чувства човек. Във всеки един момент от съществуването човек може да извлече и положителни, и отрицателни неща. Така че, година като всяка друга, въпросът е ние как я приемаме.“

Драги приятели, ние от Радио България също ви пожелаваме в настъпващата 2022 г. да бъдете здрави, да превръщате негативите в позитиви и да се радвате на живота!

Материалът е по интервюта на: Гергана Манчева, Десислава Иванова, Йоан Колев и Миглена Иванова

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48