Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнажден е!

„Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“

Снимка: архив

На Игнажден не се работи и дори не е добре да се излиза от дома. Разбира се, повечето от нас няма как да спазят това, но ако се вгледаме в останалите забрани, то те са напълно изпълними – не се дават пари назаем, от дома не се изнася нищо, а когато влизаме вкъщи или където и да е, трябва да носим нещо в ръцете си. А още по-важно е да имаме в душите си добри мисли и благопожелания.

Според българските фолклорни представи, Игнажден е денят, който бележи началото на Новата година, оттам и наименованията Млада година, Млад ден, Нов ден. Наричали го също Идинак, Идинажден – думи, с които определяли не само новото начало, но и кончета, теленца и пр., навършили една година.

На 20 декември църквата чества паметта на свещеномъченик Игнатий Богоносец – детето, което Господ взел на ръце, посочил го на апостолите и казал: „Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно“. Игнатий бил ръкоположен от апостол Петър за епископ на Антиохия. Завършил живота си мъченически в Рим, където бил хвърлен на лъвовете.

С приобщаването на езическия празник към църковния идват Игнатовден, Игнажден. Това е един от най-важните дни в народния календар, извършват се гадания и ритуали за привличане на добрите сили. Най-разпространеното вярване е свързано с полазника – това е първият човек, влязъл в дома. Той трябва да е имотен, семейството му да е добро, да е здрав и късметлия.

От Игнажден започват родилните мъки на Богородица. Това е и често срещан мотив в народните песни. На този ден за пръв път се събират коледарските групи, избират своя водач, започва обучението на младежите, които за пръв път ще участват в ритуалната обиколка на селището. Припомнят сипесни и наричания, изпълнявани в нощта срещу Коледа.

„Замъчи се Божа майка от Игнажден до Коледа“ е песента, която избрахме за вас. В нея се разказва как Богородица родила Млада бога на Бъдни вечер. Родила го с червено вино. И тръгнала да търси кръстник. По пътя си срещнала свети Васил, но той ѝ отказал да го кръсти, защото свети Йован е кръстил „земя и небо“, той трябва да „да си кръсти Млада бога“.

Редактор: Албена Безовска

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Руснаците в село Татарица празнуват Новата година по стар стил

Етническите руснаци в село Татарица просрещнаха Новата година по стар стил. Традицията изисква да се направят символични “засевки”, както и децата да посетят домовете и да разпръснат просо, слънчоглед, жито или царевица с пожелания за добра и богата..

публикувано на 14.01.24 в 13:35

В Граовско и цяла Западна България отбелязват празника Сурва

Със запалването на огньове и танцуване на хора край тях в нощта на 13 срещу 14 януари започва празника Сурва. Заради силата и непреходността на маскарадната традиция, обичаят е обявен от ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството...

публикувано на 13.01.24 в 15:25

Над 50 винари ще се състезават на "Трифониада"-та в Златоград

Винопроизводители от цялата страна ще покажат новата си реколта вина на търговския празник "Трифониада" на 17 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. Над 50 гостуващи и местни винари ще се включат в надпреварата за най-добро червено,..

публикувано на 10.01.24 в 18:24