Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бургаските рибари празнуват Никулден и по стария християнски календар

Снимка: БГНЕС

В рибарското селище Ченгене скеле край Бургас празнуват отново Никулден по стария Юлиански календар. Празникът се отбелязва с освещаване на лодките, с хвърляне на венци и цветя в морето и панорамна обиколка с лодки. 

 „На 19-и го празнуваме повторно, събираме се цялата рибарска общност. В морето хвърляме венци и цветя, за да помолим св. Никола за по-добри улови и да почетем всички наши бивши приятели рибари, които не са сред нас. С този жест изпращаме послание до тях“, каза пред БНР рибарят Георги Димов - Чикагото. 

След водосвет за празника е сготвен рибен курбан. На концерта „Празнична лакърдия“ ще се пеят песни за морето, рибарите и стари градски шлагери. 

Още от категорията

Св. Паисий Хилендарски – стенопис от храма

Четете Паисий! Три века по-късно той е все по-насъщен за българите

Както древногръцките градове спорели къде е родното място на Омир, така и днес две български планински градчета – Банско и Самоков, спорят къде е родното място на св. Паисий Хилендарски, създателя на "История славяноболгарская". За по-голяма..

публикувано на 19.06.22 в 06:10

Свети Дух е празникът на македонските българи

Църковният празник Свети Дух е ден на памет срещу фалшификацията на историческата истина за националната и културна самоличност на македонските българи. От 1912 до 1918 г. България води 3 войни за национално обединение, които завършват с..

публикувано на 13.06.22 в 11:29
Братята Херман и Карел Шкорпил

Братя Шкорпил са били български будители от ренесансов тип

По произход те са чехи, но отдават голяма част от живота си на една кауза – България. Херман и Карел Шкорпил са историци, археолози, учители, изследователи на природата, хуманисти, идеалисти... Пристигат в България през 80-те на XIX век и..

публикувано на 13.06.22 в 10:16