Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската следа в Кипър през 2021 г.

Добрин Добрев
Снимка: facebook/dobrin.dobrev.94

Добрин Добрев, когото сме представяли неведнъж с изявите му на народен певец, живее в Кипър повече от 10 години – време, през което неуморно работи за културните връзки между двете страни. Благодарение на създадения от него Български културен и информационен център, на острова са гостували някои от най-големите ни народни изпълнители – Янка Рупкина, Олга Борисова, вокалната формация „Светоглас“ и др., представяни са български филми, книги…  

„Българският културен и информационен център в Лимасол съществува от есента на 2018 г. – разказва Добрин. – Винаги съм мечтал да създам такъв център, който да обединява българите на острова. Работим в сътрудничество със Съюза на българите в Лимасол „Възраждане“, към който има и българско училище „Св. Климент Охридски“, с Българското училище „Васил Левски“ в Никозия и др. 



Много ни помага екипът на читалище „Славянска беседа“ в София, с което имаме договор за културно сътрудничество. Благодаря на председателя Петър Райжеков и секретаря Доля Иванова за всичко, което правят и ще правят за нас! Те подариха на библиотеката много хубави български книги, които, за мое щастие, не стоят само по рафтовете, хората ги четат.



За нашите деца от Българското училище в Лимасол са осигурени чудесни условия, за да учат български език и историята на България. Училището е съботно-неделно, посещават го около 80 деца, има и предучилищна група.“


Независимо от ситуацията, свързана с Covid-19постоянно променящите се изисквания за пътуване и наложените мерки срещу пандемията, през отминаващата 2021 г. бяха организирани няколко събития с участието на гости от страната ни. За Радио България Добрин Добрев разказва за най-значимите от тях:

„Представянето на стихосбирката на Георги Константинов беше много интересна и запомняща се среща. Всъщност, бяха представени две стихосбирки, издадени на български и гръцки –„Дърво и птица” на г-н Константинов и „Огледални вселени” на Василка Петкова-Хаджипапа, която повече от 40 години живее в Никозия. Преводите на стиховете на Георги Константинов са дело на Василка Петрова-Хаджипапа и нейния съпруг Христос Хаджипапас, който е сред най-добрите кипърски писатели. Съюзът на кипърските писатели удостои Георги Константинов със званието почетен член. Двамата поети представиха творбите си пред свои почитатели в Никозия и Лимасол. Беше изключително емоционално. Сред публиката бяха и 17-18-годишни ученици от Българското училище в Пафос, които са били първокласници, когато за пръв път са се срещнали с Георги Константинов. Те рецитираха негови стихотворения, задаваха въпроси.



През лятото на 2021 г. гостува Иван Гарелов. Известният български журналист представи своя филм „Раните на Кипър“, който е заснел през 1974 г., по време на турската окупация в Кипър. Тогава Иван Гарелов и Мелина Меркури са били първите чужденци, пристигнали веднага след инвазията. Иван Гарелов разказа много интересни неща, видяхме филма, в който са и интервютата му с президента Макариос. Имаше много голям интерес към неговото посещение тук.“

Иван Гарелов (в средата)
За нашите сънародници, както и за кипърските приятели на БКИЦ предстои среща с Велислава Дърева и нейния филм „Когато Дякона срещна Апостола“. Подготвя се също посещение на актрисата Десислава Михайлова, която ще представи моноспектакъла „Съвършената“, по едноименния роман на Неда Антонова за Преподобна Стойна. От Добрин Добрев научихме и за българската следа в обществения живот на острова.

„Сред най-известните разбира се е Василка Петрова-Хаджипапа, считана за една от големите поетеси на Кипър. Също Димитър Лечев – председател на Съюза на българите „Възраждане“, дългогодишен и много успешен треньор по волейбол, директорката на Оперния център Цвета Христофору, която е чудесна оперна певица. Големият български актьор Славчо Пеев дълги години беше режисьор в Сатирико театро – Никозия, самият директор на театъра е възпитаник на НАТФИЗ. Тук има хора, завършили Спортната академия в България,  Андреас Мелекис, един от най-добрите актьори на Кипър е завършил НАТФИЗ, съпругата му, Моника Мелеки, известна в Кипър актриса, е българка. Тук има обособени групи на кипърци, завършили висшето си образование у нас. Те посещават българските събития, не забравят България и много милеят за нея.“

През 2021 г. Добрин е успял да направи записи на дуети с известната добруджанска певица Галина Дурмушлийска. Някои от тях изпълнителите представиха по БНТ. Добрин споделя също, че в Кипър много харесват „Ева квартет“ и „Светоглас“.

Вокална формация „Светоглас“

Записи на двете формации звучат по Националното радио, особено в празничните програми около Великден и Коледа.


Снимки: facebook.com/dobrindimitrov.dobrev.94



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10